Αντιδράσεις για την «αυλαία» στην παράσταση

Αντιδράσεις για την «αυλαία» στην παράσταση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμο ανακοινώσεων και νέες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου να ρίξει αυλαία στην παράσταση «Ισορροπία του Nash» τέσσερις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή της. Η παράσταση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς στο σενάριο συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασθέντος ως τρομοκράτη Σάββα Ξηρού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ψηφιακή πρόσκληση για συγκέντρωση «ενάντια στη λογοκρισία» (πράγματι, δεκάδες υποστηρικτές της παράστασης διαδήλωσαν χθες το βράδυ έξω από το Εθνικό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη των παραστάσεων) λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ότι η παράσταση διακόπτεται έπειτα από απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού και των συντελεστών του Θεάτρου από «ακραίους κύκλους». «Η παράσταση ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο» και «παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση», αναφέρει η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού.

Τη διαφωνία του για την απόφαση του κ. Λιβαθινού εξέφρασε το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο εκτιμά πως η παράσταση έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της. «To θέατρο είναι τόπος ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερου διαλόγου», τονίζει το Δ.Σ. σε ανακοίνωσή του.

«Θλιβερή εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη ματαίωση των παραστάσεων «εξαιτίας απειλών που δέχτηκαν οι συντελεστές του». «Η συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν είναι αυτονόητη, όπως και η υπεράσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης», καταλήγει η ανακοίνωση. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, σε συνέντευξή του στον BHMA FM, ότι «οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου». Η δήλωση του βουλευτή προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ευαισθησία προς τους τρομοκράτες» και ότι τους «βαφτίζουν σχεδόν ανθρωπιστές». Σε νέα δήλωσή του ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των λεγομένων του, που έχουν στόχο την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η αντίθεσή μου σε κάθε μορφή βίας, όπως και η καταδίκη της τρομοκρατίας, είναι δεδομένες», σημείωσε ο βουλευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή