Αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα ο κ. Τσίπρας

Αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα ο κ. Τσίπρας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ισχυρών πιέσεων διαμορφώνεται για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα πολλά και σημαντικά προβλήματα, χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές εκτόνωσής τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη κατά κύριο λόγο με τις συνέπειες λανθασμένων εκτιμήσεων όσον αφορά τις εξελίξεις σε δύο καίρια ζητήματα: τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση. Το δύσκολο και απαιτητικό παζλ συμπληρώνει η επικείμενη έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, τελείως απρόβλεπτες διαστάσεις δείχνουν να λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που, όπως φαίνεται, υποτιμήθηκαν από την κυβέρνηση όσον αφορά την ένταση και τη διάρκειά τους. Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των μπλόκων αυξάνεται, ενώ παρατείνονται τα διαστήματα αποκλεισμού κεντρικών οδικών αρτηριών, που, πλέον, δεν αφορούν μόνο το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και δρόμους εντός τους Λεκανοπεδίου. Στην κυβερνητική ηγεσία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, καθώς οι αγρότες εμφανίζονται να λειτουργούν ως η κινητήρια δύναμη γύρω από την οποία συσπειρώνονται οι υπόλοιπες κατηγορίες διαμαρτυρομένων για το ασφαλιστικό. Η επιλογή του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, να μιλήσει για «προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς», με αφορμή τα επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της τελετής εγκαινίων της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι εντάσσονται σε κεντρική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που επενδύει σε διάσπαση στο μέτωπο των κινητοποιήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στις τάξεις των αγροτών έναντι της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός για διάλογο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από εκείνους που διατηρούν υψηλούς τόνους στις κινητοποιήσεις και ότι αυτό γίνεται συνειδητά, προκειμένου να μην υπάρξει νηφάλιος διάλογος και να μην εξηγηθεί η προωθούμενη κυβερνητική μεταρρύθμιση.

Οι αιτιάσεις του κ. Αποστόλου, πάντως, προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μην αναζητεί ιδεολογικές αποχρώσεις στις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως τόνισε, «έχουμε μια καθολική αντίδραση του συνόλου του αγροτικού κόσμου απέναντι σε αυτό που εισπράττουν ως ανενδοίαστη, κυνική κοροϊδία».

Την ίδια στιγμή, η απειλή «έξωσης» της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία συνοδεύθηκε από σαφή χρονοδιαγράμματα και τελεσίγραφο προς την Αθήνα για αποτελεσματική λειτουργία συστήματος ελέγχου των εισερχομένων στη χώρα, ήχησε ως ισχυρό καμπανάκι για την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει να βρεθεί απολύτως απομονωμένη, χωρίς συμμάχους και, κυρίως, χωρίς συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη στην Ευρώπη.

Η κυβερνητική ηγεσία επιχειρεί μια λιγότερο πολιτική και περισσότερο «τεχνική» προσέγγιση στο σαφές τελεσίγραφο των εταίρων και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα αξιολόγησης της έκθεσης που συντάχθηκε τον Νοέμβριο, ενώ τώρα η εικόνα αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των hotspots είναι πολύ καλύτερη. Εμμέσως, ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, γίνεται και πάλι προσπάθεια να ενεργοποιηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους «για να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι θέσεις μας», ενώ ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει αναστροφή του κλίματος με τη συμμετοχή του, την προσεχή Πέμπτη, στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που συγκαλείται στο Λονδίνο και αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Μέρκελ και Νταβούτογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή