Mε 24ωρους αποκλεισμούς απειλούν οι αγρότες ανά την Ελλάδα

Mε 24ωρους αποκλεισμούς απειλούν οι αγρότες ανά την Ελλάδα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απειλή 24ωρου αποκλεισμού εθνικών οδών, λιμανιών, αεροδρομίων και τελωνείων από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις. Η εν λόγω απόφαση, υπογεγραμμένη από εκπροσώπους 62 μπλόκων, ελήφθη στη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην Κατερίνη, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες και έχει σπείρει τον πανικό. Και ενώ χθες Πέμπτη οι αγρότες στη Στερεά Ελλάδα δεν προχώρησαν σε αποκλεισμούς, ώστε να μην εμποδίσουν τους διαδηλωτές στα κατά τόπους συλλαλητήρια (ανοικτά παρέμειναν τα Τέμπη, ενώ οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας έδωσαν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρισας), η χώρα κόπηκε στα δύο λόγω των μπλόκων στον Ισθμό.

Η διαδρομή Αθήνα – Κόρινθος μετατράπηκε σε δοκιμασία για «γερό στομάχι». Από έναν στενό ορεινό επαρχιακό δρόμο περίπου 75 χλμ. (Ισθμός – Λουτράκι – Σχίνος – Αλεποχώρι- Μέγαρα), διάρκειας 1,5 ώρας, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Κόρινθο προς Αθήνα και αντίστροφα, καθώς αγρότες της Κορινθίας κρατούν κλειστούς όλους τους υπόλοιπους δρόμους στο ύψος του Ισθμού (νέα και παλαιά Εθνική στο Καλαμάκι). Χθες, μάλιστα, αγρότες μαζί με απεργούς άλλων επαγγελματικών τάξεων κατέλαβαν για πάνω από μία ώρα και τη γέφυρα του Ισθμού. Από την Τετάρτη στις 6 μ.μ. οι αγρότες έχουν κλείσει και τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό μέσω Αχλαδόκαμπου. Ετσι, η δίωρη διαδρομή Αθήνα – Τρίπολη ξεπερνά τώρα τις 5 ώρες.

Αντίστοιχη η εικόνα και βόρεια. Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων, όπου επετράπη μόνον η έξοδος των συγκεντρωμένων φορτηγών. Τα συγκεντρωμένα από την τουρκική πλευρά των συνόρων φορτηγά καλύπτουν, ήδη, έκταση 8 χλμ. Ανοιξε ο Προμαχώνας μετά τον τετραήμερο αποκλεισμό του. Κλειστό παραμένει το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας – Βουλγαρίας, όπου αγρότες μοίρασαν φαγητό στους περισσότερους από 400 ακινητοποιημένους οδηγούς νταλίκας. Κλειστό παραμένει το οδικό δίκτυο στον κόμβο Καστανέων – Ριζίων Ορεστιάδας, καθώς και ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου, έξοδος Ψαθάδων. Σε 5ωρο αποκλεισμό των διοδίων στα Μάλγαρα προχώρησαν από τις 4 μ.μ. οι αγρότες, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο πολυήμερου αποκλεισμού.

Περισσότερες από 25 νταλίκες και φορτηγά έφθασαν στην Εγνατία Οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, στον κόμβο Νισελίου, που παραμένει από την 1η Φεβρουαρίου σε επ’ αόριστον αποκλεισμό. Τον κόμβο των Μουδανιών απέκλεισαν έως τις 7 μ.μ. οι αγρότες, ενώ αποκλεισμένη παρέμεινε έως τις 3 μ.μ. η πόλη της Εδεσσας από παρατεταγμένα στην είσοδο της πόλης τρακτέρ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ σήμερα Παρασκευή δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στα δύο μπλόκα δυναμικότητας άνω των 800 τρακτέρ, γίνονται εναλλάξ δίωροι και τρίωροι αποκλεισμοί. Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί 4 μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, δυναμικότητας 600 τρακτέρ, μεταξύ των οποίων 80 ανήκουν σε μελισσοκόμους, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή