Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα αποφάσισε την Τετάρτη να αναστείλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες λέγοντας ότι «έπειτα από μια πρώτη εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών, κατέληξα ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, όχι μόνον από εμάς, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και έριξε το μπαλάκι στις μεγάλες δυνάμεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, οι οποίες θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ αρνήθηκε να μιλήσει για "αποτυχία" και σημείωσε απλώς ότι όρισε την 25η Φεβρουαρίου για μια επανάληψη των συνομιλιών.

Ωστόσο αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Μιστούρα ανέστειλε τις συνομιλίες λόγω της κλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία, η οποία αποσκοπεί στην ταπείνωση της αντιπολίτευσης.

«Νομίζω ότι ο ειδικός απεσταλμένος αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες επειδή ο οργανισμός δεν θέλει να συνδεθούν με τη ρωσική κλιμάκωση στη Συρία, το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομευτούν εντελώς οι συνομιλίες", σημείωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος αυτός του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών, ο συριακός στρατός έσφιξε κι άλλο σήμερα τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες στην πόλη του Χαλεπιού, την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μετά τον αποκλεισμό της κύριας αρτηρίας τροφοδοσίας της πόλης, σε μια νέα επιτυχία που καρπώνεται το συριακό καθεστώς από την έναρξη της επέμβασης της Μόσχας στη σύγκρουση, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η επίθεση των συριακών στρατευμάτων, τα οποία υποστηρίζονται από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ, υποστηρίχθηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 320 πλήγματα από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε εξάλλου χθες ότι δεν τίθεται θέμα να σταματήσει η Μόσχα τους βομβαρδισμούς προτού «ηττηθούν πραγματικά» οι «τρομοκρατικές» ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή