ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζεστή σαλάτα με ψητές πατάτες, μπρόκολο και σύγλινο

ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Σαλάτες, Συνταγές, Μπρόκολο, Πατάτες, Αλκοόλ, Μέλι

Προετοιμασία: 10΄,  Ψήσιμο: περίπου 35΄ - 40΄

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1½ κιλό  πατάτες μικρές, κομμένες στη μέση, ή μεγάλες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια (αν θέλουμε, τις αφήνουμε με τη φλούδα, τότε όμως πρέπει να είναι βιολογικές και να τις πλύνουμε πολύ καλά)
  • τα μπουκετάκια από 1 μπρόκολο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας κόκκινο κρασί  
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση βιολογική)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 120 γρ. σύγλινο, σε μικρά κυβάκια

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο  στους 180° C. Σε ένα πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τις πατάτες, το λάδι, το βαλσαμικό, το κρασί, τη σόγια, το μέλι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο ή με διπλή λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε ενδιάμεσα μην κολλήσουν, οπότε ανακινούμε το ταψί (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν) και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το μπρόκολο για 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο θέλουμε. Καλό είναι το μπρόκολο να «κρατάει» λίγο.

Με τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε κατευθείαν σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, ώστε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του, να παραμείνει τραγανό και να σταματήσει ο βρασμός. Βάζουμε τις πατάτες με τη σάλτσα τους σε ένα μεγάλο πιάτο, προσθέτουμε το μπρόκολο και ανακατεύουμε.

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το σύγλινο (χωρίς λάδι), μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το ρίχνουμε κι αυτό στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε αμέσως.   

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ