Ταξίδι για δυο

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tόποι ιδανικοί για να περπατήσετε αγκαλιασμένοι, ξενοδοχεία με χαρακτήρα και δραστηριότητες που θα σας κάνουν να κρατηθείτε από το χέρι λίγο πιο σφιχτά.

Μονεμβασιά

Ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Διασχίστε τη γέφυρα που συνδέει το βράχο της Μονεμβασιάς με την Πελοπόννησο και περάστε την πύλη της βυζαντινής καστροπολιτείας για να απολαύσετε ένα Σαββατοκύριακο εντός των τειχών. «Το 90% των επισκεπτών είναι ζευγάρια», επιβεβαιώνει ο ιδιοκτήτης ξενώνα κ.Αρδάμης, «ενώ οι προτάσεις γάμου στο Κάστρο τείνουν να γίνουν παράδοση». Περπατήστε στο κεντρικό καλντερίμι, την οδό Γιάννη Ρίτσου, όπου βρίσκονται μαγαζάκια με τουριστικά είδη, καφέ και ταβερνάκια, απολαύστε ένα ζεστό ρόφημα στα ταρατσάκια τους κι έπειτα χαθείτε στα λιθόστρωτα και στις δρομικές (καμάρες). Το πέτρινο σύμπλεγμα που σας περιβάλλει εξιστορεί όλο το παρελθόν του Κάστρου: αρχοντόσπιτα, ενετικά οικόσημα, βυζαντινοί ναοί, στοές, τείχη, τάπιες (πλατείες). Τη νύχτα ο περίπατος στα υποφωτισμένα σοκάκια είναι μαγεία.

Περπατήστε μέχρι το τζαμί, που φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο, και την εκκλησία του Ελκομένου, απολαύστε τη θέα καθισμένοι στο πεζούλι και φωτογραφηθείτε στο διάσημο κανόνι. Κοντά στην κεντρική πύλη θαυμάστε τη θέα από το ταρατσάκι στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου και περπατήστε οπωσδήποτε κατά μήκος του θαλασσινού τείχους για ατέλειωτο αγνάντι στο Μυρτώο πέλαγος. Απολαύστε τη γαλήνη στην τάπια της Παναγιάς Χρυσαφίτισσας και βρείτε τη δίοδο προς το Πορτέλο, τη θαλασσινή πύλη που θα σας φέρει δίπλα στη θάλασσα. Μοιραστείτε με το ταίρι σας την εμπειρία της Ανω Πόλης: Οταν ο ήλιος αρχίσει να δύει, ανηφορίστε ασθμαίνοντας τις «βόλτες», το πέτρινο καλντερίμι που οδηγεί στην ερειπωμένη αριστοκρατική συνοικία της Μονεμβασιάς. Από εκεί πάνω χαζέψτε το μεγαλειώδες θέαμα του Κάστρου και του ηλιοβασιλέματος και αφουγκραστείτε τον αχό της θάλασσας πλάι στον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Σοφίας.

Διαμονή – Φαγητό

Επιλέξτε τον Ξενώνα Αρδάμη (Τ/27320-61.886, www.ardamis.gr) με τα ιστορικά κτίρια, τις σουίτες Moni Emvasis Suites για την πολυτέλειά τους (Τ/27320-62.122, moniemvasis.gr), αλλά και το Likinia για την ησυχία του (T/27320-61.939, www.likinia.gr). Για φαγητό καθίστε στη διάσημη Ματούλα (Τ/27320-61.660) για καλομαγειρεμένα πιάτα και θέα στη θάλασσα ή στο καινούργιο εστιατόριο Χρυσόβουλο (Τ/27320-62.022, www.chrisovoulo.gr), που επίσης διαθέτει ένα όμορφο wine bar με εκλεκτά κρασιά της περιοχής.  


Ναύπλιο

Η ρομαντική πρωτεύουσα της Ελλάδας

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Χαθείτε στα καλντερίμια και στις ονειρικές δρομόσκαλες, καθίστε στις βενετσιάνικες πλατείες, ανεβείτε μέχρι το Παλαμήδι. Αρχαία τείχη, ενετικά κάστρα, τζαμιά, νεοκλασικά κτίρια, μαρμάρινα λιοντάρια (ενετικά ή βαυαρικά), οθωμανικές κρήνες με ενετικά στοιχεία… Περπατήστε, όπως όλοι, στον Μεγάλο δρόμο, καθίστε στα μαγαζάκια στη Σταϊκοπούλου, ακολουθήστε τις δρομόσκαλες και χαθείτε ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά σπίτια ανηφορίζοντας προς τον Ψαρομαχαλά. Η πεζοδρομημένη πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους σάς αναγκάζει να περπατάτε ακούραστα, ωστόσο μπορείτε να την απολαύσετε και με ποδήλατο ή ποδήλατο-ταξί, ή ακόμη και με το τρενάκι που ακολουθεί μια απρόσμενα ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Παρά τη βαβούρα από τα πιτσιρίκια που παίζουν εδώ μέρα-νύχτα, αξίζει να περπατήσετε στην πλατεία Συντάγματος για να δείτε το Βουλετικό, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το ιστορικό Τραϊανόν και το ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο. Εντοπίστε τον Αγιο Σπυρίδωνα, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, και ανεβείτε στην Ακροναυπλία για να θαυμάσετε τα τείχη, τη θέα αλλά και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα από το Ρολόι. Από τους ομορφότερους περιπάτους είναι ο αποκαλούμενος Γύρος της Αρβανιτιάς κάτω από τα τείχη της και πλάι στη θάλασσα. Αν το… λένε τα πόδια σας, ανεβείτε τα 853 (και όχι 999, όπως λέγεται) σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι, διαφορετικά αρκεστείτε σε μια απολαυστική βαρκάδα μέχρι το Μπούρτζι.

Διαμονή – Φαγητό

Για διαμονή ένα εξαιρετικό κλασικό ξενοδοχείο είναι το Amphitryon (T/27520-70.700, www.amphitryon.gr) με δωμάτια και σουίτες που προσφέρουν θέα και aero spa. Ιδιαίτερος ο ξενώνας Αμυμώνη (Τ/27520-99.477, www.amymone.gr) με εντυπωσιακά έργα και έπιπλα από ανακυκλωμένα υλικά που δημιουργούν νεανική ατμόσφαιρα. Για ρομαντικά δείπνα επιλέξτε το εστιατόριο Circle του ξενοδοχείου Amphitryon αλλά και το ολοκαίνουργιο 3sixty (Παπανικολάου 26, Τ/27520-28.068), ξενοδοχείο, wine bar, cafe και εστιατόριο. Πιάτα ενδιαφέροντα και λίστα κρασιών αξιόλογη, με έμφαση στην παραγωγή της περιοχής. Πιο απλές και προσιτές επιλογές θα βρείτε στο Αλαλούμ (Πλ. Αγίου Νικολάου, Τ/27520-29.883) και στο Επι Σκηνής (Β. Αμαλίας 19, Τ/27520-21.331).


Τσαγκαράδα

Περπατήματα στη φύση

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ

Το Πήλιο δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι γνωστός προορισμός για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους ξενώνες, τις ταβέρνες του, το Χιονοδρομικό του. Γνωστά είναι και τα καλντερίμια που διασχίζουν τα χωριά του και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους, προσφέροντας μια εναλλακτική «οδική αρτηρία». Ο χειμώνας είναι ιδανικός για πεζοπορίες στις φιλόξενες παρυφές του Πηλίου, άλλοτε ακολουθώντας περίτεχνα καλντερίμια με θέα στις Σποράδες κι άλλοτε απολαμβάνοντας χωμάτινα μονοπάτια μέσα στις πυκνόφυτες ρεματιές.

Μια πολύ όμορφη διαδρομή μιάμισης ώρας ξεκινά από την Τσαγκαράδα και καταλήγει στην Νταμούχαρη. Περπατώντας ανάμεσα στις ψηλές αγριοκαστανιές τυλιγμένες με κισσούς, θα κατηφορίσετε το περίτεχνο καλντερίμι για να αγναντέψετε τη θάλασσα και να φτάσετε μέχρι την ακτή. Το σημασμένο μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Εάν πάλι δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το χωριό, τότε αξίζει να περπατήσετε στις τέσσερις γειτονιές της Τσαγκαράδας -Αγία Κυριακή, Αγιος Στέφανος, Αγία Παρασκευή και Ταξιάρχες- για να φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του οικισμού και να αγναντέψετε το Αιγαίο. Τα σπίτια που θα συναντήσετε -πολλά από αυτά εγκαταλελειμμένα- είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και τα νερά και η πυκνή βλάστηση άκρως εντυπωσιακά.

TIPS  

• Aναλυτική περιγραφή των διαδρομών θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα: www.pelion-paths.gr

• Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τη μετεωρολογική πρόγνωση ή κάποιον ντόπιο, καθώς ο καιρός στο βουνό είναι ευμετάβλητος.

• Οι συγκοινωνίες είναι ελλιπείς, γι’ αυτό επιλέξτε ταξί για την πρόσβασή σας στα μονοπάτια.  

• Φορέστε ορειβατικά παπούτσια γιατί τα πλακόστρωτα και ανήλιαγα τμήματα είναι ολισθηρά και μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας νερό, ένα μικρό σνακ και ένα αδιάβροχο.  

Διαμονή – Φαγητό

Για διαμονή ιδανικός για την περίσταση είναι ο ατμοσφαιρικός, βικτωριανής εποχής ξενώνας Lost Unicorn (Τ/24260-49.930, www.lostunicorn.com). Μια πιο απλή επιλογή είναι ο ξενώνας της Αλέκας (www.alekas-house.gr). Για φαγητό επιλέξτε το Αγνάντι (Τ/24260-49.210) για παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες επεμβάσεις, τον Χαμένο Μονόκερο (Τ/24260-49.930) για το μενού ευρωπαϊκών επιρροών, αλλά και το ιδιαίτερο wine bar-restaurant Δειπνοσοφιστής (Τ/24260-49.825). Στο καφέ της Αλέκας θα βρείτε επίσης νόστιμα σιροπιαστά γλυκά.  


Γιάννενα

Η μυστηριακή λίμνη Παμβώτιδα

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: Όλγα Χαραμή

Τέτοια εποχή που η ομίχλη απλώνεται πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων, αξίζει να ακολουθήσετε την παραλίμνια διαδρομή από την πλατεία Μαβίλη μέχρι τους πρόποδες της Μονής Καστρίτσας (7-8 χλμ.) με τα πόδια ή με ποδήλατα κι έπειτα να μπείτε στο κάστρο των Ιωαννίνων. Ο περίπατος στο εσωτερικό του -με τα σημάδια χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων που κατοίκησαν αρμονικά τα Γιάννενα εμφανή- προσφέρει ψυχική ανάταση, η οποία κορυφώνεται στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Μέσα στην ησυχία, παρατηρήστε το Φετιχέ τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά, δείτε το Βυζαντινό Μουσείο μέσα στο παλιό σεράι και πιείτε έναν καφέ στα παλιά μαγειρεία – ακούγοντας μόνο τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Κατευθυνθείτε στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης, στα μπαράκια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ. Μη φύγετε από τα Γιάννενα αν δεν επισκεφτείτε το Νησί. Επιβιβαστείτε σε ένα από τα τουριστικά καραβάκια του Μώλου ή, ακόμα καλύτερα, αναζητήστε στην περιοχή Ντραμπάτοβα έναν Νησιώτη για να σας μεταφέρει με την πλάβα του. Φτάνοντας, αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια του οικισμού ή να κάνετε το γύρο του νησιού με τα πόδια. Κάντε στάση στις περίφημες μονές που με το έργο τους συνέβαλαν να γίνουν τα Γιάννενα «πόλη των γραμμάτων και των τεχνών». Απαραίτητη η επίσκεψη στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου σφαγιάστηκε ο Αλή Πασάς και σήμερα φιλοξενεί το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο.

Διαμονή – Φαγητό

Για διαμονή επιλέξτε τις φινετσάτες, ρομαντικές σουίτες με τζάκι του Haones Suites (Κατσιμήτρου 19, Πέραμα, T/26510-81.405, haonessuites.gr), με το ζεστό καθιστικό και το σπιτικό πρωινό. Ζεστή και διακριτικά πολυτελή ατμόσφαιρα θα βρείτε στο Heritage Hotel Kalari (Καλλάρη 21, Τ/26510-27.007, www.heritage-hotels.gr) που διαθέτει επιπλέον private dining room και κελάρι. Εξαιρετικό και το Du Lac (Α. Μιαούλη και Ικκου, T/26510-59.100, www.hoteldulac.gr) με θέα στη λίμνη και απίστευτα ατμοσφαιρικό spa. Για φαγητό καθίστε στον Ομιλο (Κανάρη 10, Τ/26510-77.924) ή στον Αχινό (Στρατάρχη Παπάγου 26, Τ/26510-65.909) δίπλα στη λίμνη. Για δείπνο με πανοραμική θέα στη Φρόντζου Πολιτεία (λόφος Αγ. Τριάδας, Τ/26510-21.011, www.frontzupolitia.gr) και για τσιπουράκι στον Θωμά (Δωδώνης 109, T/26510-40.296).

Διαβάστε επίσης –> Ρομαντικές κρατήσεις

                              –> Προορισμοί με αιτία

                              –> Διάλειμμα από τη ρουτίνα

                           

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή