Ρέντσι: «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική έχει τελειώσει»

Ρέντσι: «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική έχει τελειώσει»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική και στρατηγική, έχει τελειώσει», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg o Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Ανησυχώ για την πιθανότητα να καταρρεύσει η Συνθήκη του Σένγκεν. Χωρίς τη Συνθήκη αυτή, η ευρωπαϊκή ταυτότητα τίθεται σε κίνδυνο», προσθέτει ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη «χρειάζεται μια ατζέντα για την ανάπτυξη και την μείωση της γραφειοκρατίας», όπως και «μια συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες για να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές». Σε ό,τι αφορά, τέλος, την δυνατότητα ενός Brexit, o επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο Bloomberg ότι «θα ήταν κάτι φοβερό», όμως συμπλήρωσε πως «στοιχηματίζει και βασίζεται στον Ντέιβιντ Κάμερον» διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την έξοδο της Βρετανίας λόγω μη επίτευξης συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου».

Εξάλλου, η Ιταλία προσκάλεσε σήμερα στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έγινε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα να γίνει μια επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου που αιμορραγεί. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε τους συναδέλφους του της παλιάς «Ευρώπης των έξι» να συναντηθούν στη Ρώμη για ένα δείπνο εργασίας που θα αποτελέσει την αφετηρία «ενός κοινού στοχασμού για το πώς θα ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από τις κυριότερες προκλήσεις που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι υπουργοί θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης», σύμφωνα με το κείμενο αυτό. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το επαναλαμβάνει κάθε τόσο: αυτή η Ευρώπη δεν λειτουργεί πια και, αν δεν αλλάξει, θα εξαφανιστεί, παρασυρόμενη από το κύμα του λαϊκισμού που εξακολουθεί να διογκώνεται, μεταξύ άλλων και στην ιταλική χερσόνησο. Η ιταλική κοινή γνώμη, αν και τασσόταν για πολλά χρόνια υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αρνείται σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης και ισχνής ανάπτυξης. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κινηθούμε και γρήγορα, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, που έχει κάνει την αέναη κίνηση ένα από τα πιστεύω του στην πολιτική. «Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα», συνοψίζει για το Γαλλικό Πρακτορείο ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι, που πρόσκειται στον Ρέντσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή