Επίδειξη ισχύος η νίκη του Τραμπ

Επίδειξη ισχύος η νίκη του Τραμπ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΝΚΟΡΝΤ. Τους επικριτές του και όσους δεν θεωρούν σοβαρή την υποψηφιότητά του κατατρόπωσε ο μεγιστάνας και οικοδεσπότης εκπομπής ριάλιτι, Ντόναλντ Τραμπ, με τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ με ποσοστό 35%, 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισιτς.

Παρότι η επικράτηση του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία θεωρείτο δεδομένη, η μεγάλη διαφορά που επέτυχε απέδειξε ότι οι γεμάτοι πάθος οπαδοί του είναι έτοιμοι να προσέλθουν στις κάλπες και να τον στηρίξουν.

Η αποφασιστική νίκη του Τραμπ αναμενόταν να οδηγήσει έναν ακόμη Ρεπουμπλικανό διεκδικητή του χρίσματος εκτός αναμέτρησης: τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος επρόκειτο να ανακοινώσει χθες ότι αποσύρεται από την κούρσα.

«Πρόκειται για κρίσιμη νίκη του Τραμπ», λέει ο Μάικλ Ντένι, Ρεπουμπλικανός αναλυτής στο Κόνκορντ του Νιου Χαμσάιρ, για να συνεχίσει: «Το μήνυμα εστάλη με σαφήνεια – οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της Ουάσιγκτον».

Ο Τραμπ, όμως, έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά του. Τα ποσοστά όσων δηλώνουν την απέχθειά τους προς το πρόσωπό του παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπορεί να στηρίξει τις προεδρικές ελπίδες του σε υποψήφιο, ο οποίος διολισθαίνει συστηματικά σε ακατάσχετο υβρεολόγιο. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τραμπ αποκάλεσε τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ «κότα».

Η δεύτερη θέση, που εξασφάλισε στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα και η πρωτιά του στο Νιου Χαμσάιρ, όμως, τον κατατάσσουν μεταξύ των επικρατέστερων για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Η ισχυρή εκλογική εμφάνιση του Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ και η αποτυχία κάποιου εκ των υποψηφίων του κομματικού κατεστημένου να αναδειχθεί σε αξιόμαχο αντίπαλό του ενισχύουν σημαντικά τις ελπίδες του για το χρίσμα.

Ο υποψήφιος, ο οποίος θεωρείτο ο ικανότερος να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Τραμπ, ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στην κάλπη του Νιου Χαμσάιρ, απογοητεύοντας όσους είχαν πιστέψει σε αυτόν, μετά την ισχυρή του εμφάνιση στην Αϊόβα.

«Τα καταστροφικά αποτελέσματα του Ρούμπιο στο Νιου Χαμσάιρ μετατόπισαν το σκηνικό ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας», λέει ο κ. Ντένι.

Η διεκδίκηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων «ταξιδεύει» τώρα στον Νότο, με τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα στις 20 Φεβρουαρίου, όπου ο Τραμπ εμφανίζεται να διαθέτει σημαντική υπεροχή, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις.

Την 1η Μαρτίου, η προκριματική αναμέτρηση στη Νεβάδα θα δώσει στον Τραμπ την ευκαιρία να εδραιώσει την υπεροχή του, προτού άλλος υποψήφιος συγκεντρώσει ικανό αριθμό συνέδρων, για να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα.

Στο Νιου Χαμσάιρ, ο Τραμπ φάνηκε να έχει αντλήσει κάποια διδάγματα από τα σφάλματα που διέπραξε στην Αϊόβα. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ συνδύασε τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, τις οποίες προτιμά, με εμφανίσεις σε μικρότερες αίθουσες, ενώπιον λίγων οπαδών, αποκρούοντας έτσι τις κατηγορίες αντιπάλων του ότι εστιάζει αποκλειστικά και μόνο σε τηλεοπτικής μορφής «σόου».

Ο Τραμπ επανήλθε επίσης στην επιτυχημένη λαϊκίστικη θεματολογία, που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της εκστρατείας του, εξαπολύοντας για παράδειγμα μύδρους κατά των μεγάλων επιχειρήσεων και της τακτικής τους να μετακομίζουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Σαρωτική υπεροχή Σάντερς σε νέους κάτω των 20 ετών

«Καταλαβαίνω ότι έχω αρκετή δουλειά να κάνω, ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους». Με αυτήν τη δήλωση υποδέχθηκε την ψυχρολουσία των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον. Το μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης έχασε κατά κράτος από τον μοναδικό ανθυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, συγκεντρώνοντας μόλις το 38% των ψήφων έναντι 60% του 74χρονου γερουσιαστή από την πολιτεία του Βερμόντ.

Αν και αναμενόμενη, η ήττα της πρώην υπουργού Εξωτερικών σε αυτή τη μικρή και λίγο αντιπροσωπευτική πολιτεία εξέπληξε με την έκταση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ο σοσιαλιστής Σάντερς υπερίσχυσε της Κλίντον σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με μόνη εξαίρεση τους άνω των 65 ετών. Στις ηλικίες κάτω των 20 ετών, η υπεροχή του Σάντερς, σύμφωνα με τα exit polls, ήταν σαρωτική: 84% έναντι μόλις 16%. Ακόμη και οι γυναίκες, η πιο προνομιακή κατηγορία για τη Χίλαρι Κλίντον, μοιράστηκαν 50- 50 μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Πανευτυχής, ο Σάντερς δήλωσε αμέσως μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος: «Σήμερα στείλαμε από εδώ ένα μήνυμα που θα ακουστεί από την Ουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια. Το μήνυμα λέει ότι η κυβέρνηση αυτής της μεγάλης χώρας ανήκει σε όλο τον λαό και όχι μόνο σε μια χούφτα πλούσιων χρηματοδοτών των πολιτικών».

Μετά τις πρώτες προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, όπου σχεδόν ισοψήφησε με την Κλίντον, χάνοντας την πρωτιά για μόλις 0,2% και τον προχθεσινό θρίαμβό του στο Νιου Χαμσάιρ, ο Σάντερς εμφανίζεται πλέον ως σοβαρός διεκδικητής του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και όχι ως διάττων αστέρας, που προορίζεται να σβήσει σύντομα, όπως τον ήθελαν τα προγνωστικά. Η απροσδόκητα ισχυρή υποστήριξή του αποδίδεται στην απογοήτευση μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, κάτι που κάνει ελκυστικά τα μηνύματά του για «πολιτική επανάσταση» και χαλιναγώγηση της Ουόλ Στριτ.

Την πραγματικότητα αυτή αναγκάστηκε να αναγνωρίσει και η Χίλαρι Κλίντον. «Ο κόσμος έχει δίκιο να αισθάνεται οργισμένος. Αλλά αισθάνεται και διψασμένος. Διψάει για απαντήσεις», δήλωσε αποδεχόμενη την ήττα της στο Νιου Χαμσάιρ.

Πάντως, οι επιτελείς της αισιοδοξούν πως η κ. Κλίντον θα αλλάξει την ατμόσφαιρα επικρατώντας άνετα του Σάντερς στις δύο επόμενες αναμετρήσεις, που θα διεξαχθούν στη Νεβάδα και στη Νότια Καρολίνα, στις 20 και 27 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Σε αντίθεση με το Νιου Χαμσάιρ, οι δύο αυτές πολιτείες έχουν σημαντικούς αριθμούς μαύρων και άλλων μειονοτήτων, όπου η πρώην υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να υπερτερεί. Την προσπάθεια του Σάντερς να καλύψει αυτό το χάντικαπ αντανακλά η χθεσινή συνάντησή του με τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον, γνωστό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των μαύρων, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή