Στο ΣτΕ δικαστικές ενώσεις κατά της δήλωσης τιμαλφών και μετρητών στο πόθεν έσχες

Στο ΣτΕ δικαστικές ενώσεις κατά της δήλωσης τιμαλφών και μετρητών στο πόθεν έσχες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις δικαστικές ενώσεις, οι δύο εκπροσωπούν δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως  αντισυνταγματική και παράνομη  η υπουργική απόφαση, που προβλέπει στο πλαίσιο των δηλώσεων για το πόθεν έσχες να δηλώνονται τιμαλφή, μετρητά που υπάρχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες και να αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας συγγενικών προσώπων.

Η προσβαλλόμενη απόφαση φέρει τις υπογραφές του υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ειδικότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κατά της εν λόγω απόφασης οι Ενώσεις των Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ενωση των Διοικητικών Δικαστών.

Η μόνη Ενωση που δεν προσέφυγε είναι εκείνη των δικαστών και εισαγγελέων της τακτικής δικαιοσύνης.

Ολες οι  Ενώσεις στρέφονται κατά της απόφασης των δύο υπουργών, που φέρει ημερομηνία 24.11.2015 και καθορίζει το περιεχόμενο, τί πρέπει δηλαδή να δηλώνεται τόσο στο πόθεν έσχες, όσων προσώπων υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική δήλωση ανάμεσα σε αυτούς και οι δικαστές, αλλά και σχετικά με τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων.

Οι δικαστές ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος που αναφέρει ότι θα  δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ, όπως επίσης ότι πρέπει να δηλώνονται τα  στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά).

Οι Ενώσεις αναφέρουν καταρχήν ότι οι δύο υπουργοί δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να εκδώσουν μία τέτοια απόφαση, διότι είναι αναρμόδιοι.

Επί της ουσίας οι δικαστικές ενώσεις βάλλουν κατά της απόφασης των δύο υπουργών, επικαλούμενες σειρά αντισυνταγματικοτήτων αλλά και παραβάσεις που σχετίζονται με την νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων, ενώ φθάνουν να θίξουν και θέματα ασφάλειας για την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων σε δήλωση πολιτών.

Ειδικότερα, οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν ότι η προβλεπόμενη από την υπουργική απόφαση υποχρέωση για δήλωση μετρητών στο σπίτι ή σε θυρίδες, ή των χρυσαφικών και άλλων προσωπικών αντικειμένων, παραβιάζει  τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ παραβιάζεται και το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα (άρθρο 5) δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία.

Επίσης, αναφέρουν ότι εφόσον καταγραφούν τα ζητούμενα περιουσιακά και προσωπικά δεδομένα στις επίμαχες δηλώσεις, αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό τα φυλασσόμενα στο σπίτι τους κινητά περιουσιακά στοιχεία, με ότι συνέπεια έχει αυτό για την ασφάλεια των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους. Εξάλλου, επισημαίνουν, ότι λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί οι πολίτες φυλάσσουν στα σπίτια τους χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη (ασθένεια, κ.λπ.)

Ως προς την δήλωση των προσωπικών δεδομένων (επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο) των οικείων συγγενών (τέκνα, γονείς, παππούς, γιαγιά, κ.ά.) που υποχρεώνονται  να αναφέρουν, τονίζουν ότι η νομοθεσία (νόμος 3213/2003 όπως έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερους νόμους) έχει πλέον καταργήσει την συγκεκριμένη αναγραφή , αλλά η επίμαχη απόφαση επαναφέρει την υποχρέωση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή