Θύμα κακοποίησης ή απόπειρας βιασμού ένα στα 20-30 παιδιά

Θύμα κακοποίησης ή απόπειρας βιασμού ένα στα 20-30 παιδιά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνώς παρομοιάζεται ως «παγόβουνο». Το φαινόμενο της κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών εμφανίζεται ακριβώς έτσι. Εξέχει από τη θάλασσα μόνο η κορυφή του. Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ένα στα 20-30 παιδιά έχει υπάρξει θύμα πολλαπλής σωματικής κακοποίησης ή απόπειρας βιασμού. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς «μαθαίνουν» μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των περιστατικών. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου η αρμόδια διεύθυνση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ανέπτυξε με κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ και πρόγραμμα «DAPHNE») καινοτόμα έργα όπως το Εθνικό Αρχείο Αναφοράς κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, το Εθνικό Πρωτόκολλο για διάγνωση και πιστοποίηση των κρουσμάτων και το Πανευρωπαϊκό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από διεθνείς φορείς ως «καλή πρακτική».

Σήμερα, η συνέχιση αυτών των προγραμμάτων κρέμεται από μία κλωστή. Τυπικά ο χρόνος «ζωής» τους έχει λήξει, ή πρόκειται να λήξει έως το τέλος Απριλίου, που σημαίνει ότι λήγει και η σύμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού που τα «τρέχει». Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η διοικούσα επιτροπή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις του προσωπικού των έργων, με το σκεπτικό ότι η περαιτέρω συνεργασία θα πρέπει να γίνει με τις διαδικασίες που διέπουν τον δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Γιώργος Νικολαΐδης, «η απόφαση αυτή ελήφθη ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του Ινστιτούτου είναι ΝΠΙΔ, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα προσωπικού, και ενώ έχει εξασφαλισθεί από εμάς η συνέχεια της χρηματοδότησης με χορηγίες ιδιωτών ή υπόλοιπα διαθέσιμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δηλαδή δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδικασίες που διέπουν τον δημόσιο τομέα είναι χρονοβόρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να διακοπούν τα προγράμματα. Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτηρίζει ως μη αποδεκτές τις «εναλλακτικές» λύσεις που προτάθηκαν από τη διοίκηση του Ινστιτούτου, να δοθούν δηλαδή οι πόροι από χορηγίες σε εταιρείες ή ΜΚΟ για να προσλάβουν αυτές το προσωπικό που θα «τρέξει» τα προγράμματα, αφού όπως τονίζει, τίθενται σοβαρά θέματα προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ηδη, το Εθνικό Αρχείο Αναφοράς (Registry) κρουσμάτων κακοποίησης – παραμέλησης παιδιών για κοινή καταχώριση περιστατικών από φορείς υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, προστασίας του πολίτη και δικαιοσύνης έχει πρακτικά «παγώσει», αφού έχουν απολυθεί αυτοί που το «έτρεχαν». Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Πρωτόκολλο για τη διάγνωση και πιστοποίηση απέναντι στον νόμο, αναφερόμενων κρουσμάτων και την υποστήριξη των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στην εφαρμογή του. Ανάσα ζωής έως τέλη Μαρτίου έλαβε το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, για το οποίο ήδη δέκα χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή του. Εθελοντικά, εκ των ενόντων, λειτουργούν και το Εθνικό πρόγραμμα προαγωγής του μητρικού θηλασμού (κατάρτιση επαγγελματιών υγείας, ανάπτυξη δικτύου σημείων φιλικών για τον θηλασμό κ.ά.) και η εθνική τηλεφωνική γραμμή μητρικού θηλασμού.

Προ δεκαημέρου, η σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, άλλαξε κατά τα δύο πέμπτα, και έτσι είναι πιθανό το θέμα να επανεξετασθεί. Η θέση του υπουργείου Υγείας είναι ότι δεν επιθυμεί τη διακοπή προγραμμάτων. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου, έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση του Ινστιτούτου να βρεθούν σύννομοι τρόποι και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή