Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη κατά σειρά ημέρα, η Τουρκία βομβάρδισε χθες θέσεις Κούρδων ανταρτών στη Βόρεια Συρία, απειλώντας να ανατινάξει την εύθραυστη διεθνή συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών. Την εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Συριακό ήρθαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο οι φονικοί βομβαρδισμοί μιας κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενός παιδικού νοσοκομείου και ενός σχολείου, στον συριακό βορρά. Eνδεικτική είναι η πρόταση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για δημιουργία κάποιου είδους ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG) το περασμένο Σάββατο. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι επρόκειτο για απαντητικά μέτρα σε επίθεση που δέχθηκε μεθοριακό φυλάκιο του τουρκικού στρατού από Κούρδους αντάρτες. Οπως αναγνώρισε, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, βασικός στόχος της Αγκυρας είναι να ανακόψει την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων γύρω από το Χαλέπι και να εμποδίσει την ενοποίηση των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι στον συριακό Βορρά.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, εν πτήσει προς το Κίεβο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να καταλάβουν την Αζάζ, στη Βόρεια Συρία, απειλώντας τους με «σκληρότατη απάντηση» αν επιχειρήσουν εκ νέου να προσεγγίσουν την πολιορκημένη κωμόπολη.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε τους Κούρδους να μην επιχειρήσουν να επεκταθούν ανατολικά του Αφρίν και δυτικά του Ευφράτη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για επιθετικές κινήσεις και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα «δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής». Ανταποδίδοντας τις κατηγορίες, ο Νταβούτογλου ενοχοποίησε τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς παιδικού νοσοκομείου στην πόλη Αζάζ και σχολείου σε γειτονικό χωριό, κατά τους οποίους τουλάχιστον 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα τραυματίστηκαν. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων.

Τις ανησυχίες της για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εξέφρασε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι «λίγες μόνον ημέρες νωρίτερα, όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, καθίσαμε σε ένα τραπέζι και συναποφασίσαμε μέτρα για την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Πολύνεκρη επίθεση

Στο άλλο πολύνεκρο περιστατικό της χθεσινής ημέρας, κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία, επλήγη από τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες εντός δύο λεπτών. Ο επικεφαλής της αποστολής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Μασιμιλιάνο Ρενταουντένγκο, δήλωσε ότι, κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για σκόπιμη επίθεση και ότι τουλάχιστον οκτώ ακτιβιστές παρέμεναν μέχρι χθες το βράδυ αγνοούμενοι.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε καταγγελία του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία 100 Τούρκοι στρατιώτες και «μισθοφόροι» της Αγκυρας εισέβαλαν με φορτηγά στη Συρία για να ενισχύσουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, η Αγκυρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Ωστόσο, ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έδωσε άδεια στη Σαουδική Αραβία να στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της F-16 στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, απ’ όπου θα μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις εντός συριακού εδάφους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή