Apple εναντίον FBI

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε πως η εταιρεία του αντιτίθεται σε εντολή αμερικανού δικαστή να βοηθήσει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, τον Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ο Κουκ δήλωσε πως το αίτημα απειλεί την ασφάλεια των πελατών της Apple και έχει «συνέπειες πολύ πέραν της εν λόγω νομικής υπόθεσης».

Η δικαστής Σέρι Πιμ του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Λος Άντζελες δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Apple πρέπει να παράσχει εύλογη τεχνική βοήθεια στους ερευνητές που επιδιώκουν να ξεκλειδώσουν δεδομένα από ένα iPhone 5C, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ.

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της Apple, ο Κουκ αναφέρει ότι το FBI ζήτησε από την εταιρεία του να κατασκευάσει μια πίσω πόρτα στο iPhone.

«Η κυβέρνηση ζητάει από την Apple να χακάρει τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στην ασφάλεια που προστατεύει τους πελάτες μας –στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια αμερικανών πολιτών– από χάκερ που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου», προσθέτει.

«Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο όπου μια αμερικανική εταιρεία να εξαναγκάζεται να εκθέσει τους πελάτες της σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξάγουν εδώ και πολλούς μήνες εκστρατεία ώστε οι κατασκευαστές "έξυπνων" τηλεφώνων (smartphones) και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών να αφήνουν μια δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο των συσκευών αυτών σε περίπτωση δικαστικού εντάλματος.

Πράγματι οι μεγάλοι τηλεφωνικοί όμιλοι προτείνουν όλο και περισσότερα απαραβίαστα προϊόντα και εφαρμογές, των οποίων το κλειδί κρατάει μόνο ο χρήστης, και μέχρι τώρα έχουν απορρίψει τα αιτήματα πρόσβασης στα κρυπτογραφημένα δεδομένα στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή