Στη διάθεση Τσίπρα η παραίτηση του Π. Σγουρίδη

Στη διάθεση Τσίπρα η παραίτηση του Π. Σγουρίδη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό παραίτηση τελεί ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο επίκεντρο κυβερνητικής κρίσης, έπειτα από δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (Maximum), όπου ανέφερε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν στο παρελθόν οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου.

Οι δηλώσεις Σγουρίδη προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε επικοινωνία του με κυβερνητικά στελέχη συμφώνησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δημιουργούν σοβαρό ζήτημα. Το σενάριο αποπομπής του κ. Σγουρίδη παραμένει το πλέον πιθανό, παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής» (σ.σ. την Παρασκευή).

Πριν από την παραίτησή του, ο κ. Σγουρίδης επιχείρησε με «διορθωτική» δήλωση να αμβλύνει την εικόνα. Εκανε λόγο για απομόνωση μιας «ατυχούς» λέξης από τη συνέντευξη, με στόχο με πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Πλην, όμως, όσα είχε πει νωρίτερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ο κ. Σγουρίδης, ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί, δυστυχώς, δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν. Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει». Τότε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;», για να απαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2. Οπως τα λεφτά υπάρχουν». Ο δημοσιογράφος επανήλθε: «Δηλαδή τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;», για να ανταπαντήσει ο κ. Σγουρίδης: «Οπως ο Παπανδρέου πριν, κ.λπ.».

Οι δηλώσεις Σγουρίδη ήρθαν τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να εκτονωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που διαμορφώνουν βαρύ κλίμα για τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις με τη γειτονική Βουλγαρία. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου να οριστικοποιήσει για την Κυριακή ή τη Δευτέρα τη συνάντηση με τους αγρότες, που έχουν ανταποκριθεί θετικά στη σχετική πρωθυπουργική πρωτοβουλία.

Η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα του Προμαχώνα εξελίχθηκε σε όλα τα δυνατά επίπεδα τις προηγούμενες μέρες. Μετά την τηλεφωνική διαμαρτυρία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ στον κ. Αλ. Τσίπρα ακολούθησαν επανειλημμένες επαφές ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και στον Βούλγαρο ομόλογό του Ντ. Μίτοφ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ανοίγουν τα σύνορα στον Προμαχώνα από την ελληνική πλευρά, έστω και για κάποιες ώρες κάθε μέρα, προκειμένου να αποφεύγεται η συμφόρηση. Οι παραινέσεις των ελληνικών αρχών στους αγρότες δεν έχουν εισακουστεί στον βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση και κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη βουλγαρική πλευρά, και συγκεκριμένα στα Κούλατα. Υπουργοί της κυβέρνησης Μπορίσοφ θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να πείσουν τους φορτηγατζήδες που έχουν κλείσει τα σύνορα ως αντίποινα προς τους Ελληνες συναδέλφους τους. Μέχρι στιγμής τα Κούλατα έχουν επισκεφθεί ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, με μικρά, όπως φαίνεται, αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σγουρίδης είχε αντικαταστήσει στην κυβέρνηση τον κ. Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, εξαιτίας παλαιότερων ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή