«Διάλογος μόνο επί των πέντε αιτημάτων»

«Διάλογος μόνο επί των πέντε αιτημάτων»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες οι διαβουλεύσεις στον αγροτικό κόσμο λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα προσέλθει 17μελής επιτροπή αγροτών, που θα αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του γεωγραφικού και ιδεολογικού τους φάσματος. Σταθεροί στην άρνηση στον διάλογο με την κυβέρνηση παραμένουν όσοι πρόσκεινται στα 68 μπλόκα της Νίκαιας και τον Βαγγέλη Μπούτα, που συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Οι αγρότες της Νίκαιας θέτουν ως προαπαιτούμενο η συζήτηση να γίνει επί των πέντε αιτημάτων που έχουν διατυπώσει.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε σύσκεψη των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, από την οποία απουσίαζαν η Νίκαια, ο Προμαχώνας και τα Κερδύλλια. Οι αγρότες των Τεμπών, που έχουν αποστείλει προτάσεις στον πρωθυπουργό από τις 10 Φεβρουαρίου, διαμηνύουν στον Αλέξη Τσίπρα να μην επιχειρήσει διάσπαση του αγροτικού κινήματος από «πρόθυμους συναδέλφους» τους. Ενα βροντερό «όχι» προς την κυβέρνηση έστειλαν οι Κρητικοί αγρότες, που αρνούνται να προσέλθουν σε «προσχηματικό διάλογο», σύμφωνα με απόφαση του Παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου αγώνα των αγροτών. Ετσι, επεκτείνουν τα μπλόκα, ενώ απειλούν με… απόβαση στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, οι μετακινήσεις εξακολουθούν να είναι από δύσκολες έως αδύνατες, ενώ οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ. Ανυποχώρητοι στο αντιμπλόκο τους είναι οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο (Προμαχώνα και Ορμένιο), ως αντίποινα για τον παρατεταμένο εγκλωβισμό συναδέλφων τους στην Ελλάδα. Ουρά ακινητοποιημένων αυτοκινήτων μήκους δώδεκα χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί στο τελωνείο των Κήπων, ενώ ανάλογη ουρά 20 χιλιομέτρων με παρατεταγμένα φορτηγά υπάρχει και στην τουρκική πλευρά. Πολύωροι αποκλεισμοί συνεχίζονται στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, όπως και στα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας-Αλβανίας και Νίκης με την ΠΓΔΜ. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Κλειστή επ’ αόριστον εξακολουθεί να είναι η παλαιά και η νέα Ε.Ο. Κορίνθου-Αθήνας, με συνέπεια η κυκλοφορία διεξάγεται με μικρή 20λεπτη παράκαμψη. Κλειστά επ’ αόριστον είναι και τα Τέμπη, στα οποία έχουν τώρα συρρεύσει και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της αερογέφυρας Θέρμης και της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα. Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα Κερδύλλια και στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων. Στον χορό των κινητοποιήσεων βρίσκεται πλέον και η Αττική, με τρία μπλόκα στις εξόδους της Αττικής Οδού για Κορωπί, Παιανία και Μαρκόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή