Ερντογάν κατά Λευκού Οίκου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσφορία της Αγκυρας για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας, εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στον απόηχο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση -όχι όμως και ο Λευκός Οίκος- ενοχοποίησε τους Κούρδους αντάρτες που δρουν στην Τουρκία και στη Συρία, η αντίδραση του Τούρκου προέδρου υπογραμμίζει ανάγλυφα την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον αναφορικά με την αντιμετώπιση του συριακού προβλήματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θλίβεται από την επιμονή των Δυτικών» να μη χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις το κουρδικό συριακό κόμμα PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις λεγόμενες Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG). Δήλωσε επίσης πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι YPG ευθύνεται για την επίθεση στην Αγκυρα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε όπλα στους Κούρδους μαχητές, που αντιμετώπιζαν το Ισλαμικό Κράτος στο Κομπάνι.

Οι Κούρδοι μαχητές στη βόρεια Συρία βομβαρδίζονται εδώ και μία εβδομάδα από το πυροβολικό της Τουρκίας. Η Αγκυρα θεωρεί τις YPG και το PYD τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των στενών τους σχέσεων με τους αντάρτες του ΡΚΚ, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας. Τόσο το PYD όσο και το ΡΚΚ αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης στην Αγκυρα, που άφησε πίσω της 28 νεκρούς, εκ των οποίων οι 27 ήταν στρατιώτες.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση των Ερντογάν- Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες της Αγκυρας για την ταυτότητα των δραστών. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει τις YPG. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το μεν ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν τρομοκρατική οργάνωση, το δε PYD, όπως και το ένοπλο τμήμα του, τις YPG, χρήσιμους συμμάχους στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το γεγονός αυτό ερεθίζει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσάπτει στην Ουάσιγκτον ασυνέπεια και διγλωσσία.

«Ο φίλος μου ο Κέρι», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, «μου είπε ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις YPG. Ακούγοντας τις δηλώσεις που έρχονται από την Αμερική, διαπιστώνουμε ότι συνεχίζουν να εκπέμπουν θολά και αντικρουόμενα μηνύματα. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι οι απόψεις Κέρι (για τους Κούρδους) φαίνεται να τροποποιούνται».

Ο Τούρκος αξιωματούχος προσέθεσε ότι «η προσφυγή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως οι YPG, στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, είναι πάνω απ’ όλα σημάδι αδυναμίας. Ολες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν αυτό το λάθος. Ιδιαίτερα οι σύμμαχοί μας, οι Αμερικανοί, πρέπει να σταματήσουν αυτό το λάθος αμέσως».

Στο μεταξύ, οι τουρκικές διωκτικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όσων ενδεχομένως σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης εναντίον στρατιωτικού κονβόι, στην καρδιά της Αγκυρας, από βομβιστή αυτοκτονίας που οδηγούσε αυτοκίνητο, φορτωμένο με εκρηκτικά. Μέχρι χθες, είχαν συλληφθεί 17 άτομα, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι συνδέονται με το ΡΚΚ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Αλλα δύο άτομα συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς επέβαιναν αυτοκινήτου που μετέφερε 500 κιλά εκρηκτικά.

Παρά το γεγονός ότι το ΡΚΚ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης, εκπρόσωπος κουρδικής οργάνωσης που θεωρείται πολιτική «βιτρίνα» του ΡΚΚ δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν σ’ αυτή την επίθεση μεμονωμένοι ανεξέλεγκτοι Κούρδοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή