Ζήτησε μεσολάβηση για επιστροφή των θεσμών ο πρωθυπουργός

Ζήτησε μεσολάβηση για επιστροφή των θεσμών ο πρωθυπουργός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξελίσσεται σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε τη συνδρομή τους στην κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Τσίπρας, ενώπιον του αδιεξόδου που δείχνει να διαμορφώνεται με τους εκπροσώπους των θεσμών, κινήθηκε για άλλη μία φορά στην κατεύθυνση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, απευθυνόμενος στη γαλλογερμανική ηγεσία. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ εμφανίσθηκαν να συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η αξιολόγηση, καθώς αυτό συνεπάγεται κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει νέες αβεβαιότητες σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξασφάλισε τη δέσμευσή τους για πρωτοβουλίες από κοινού, ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πλευρά μιλά, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου έναντι του ΔΝΤ, που θεωρείται ότι προβάλλει τις μεγαλύτερες ενστάσεις στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν αναφορά όχι μόνο σε απόσταση θέσεων και εκτιμήσεων, αλλά και «ψυχική απόσταση», θέλοντας να καταδείξουν ότι το Ταμείο κινείται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Η Αθήνα επιμένει ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ισχυρότερο σύμμαχό της σε αυτή τη θέση θεωρεί την Κομισιόν.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, να διαχειριστεί τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό. Σε επίπεδο κυβερνητικής λειτουργίας, επιχειρείται να χαμηλώνουν οι τόνοι μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα. Ενώ θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση του υφυπουργού Υποδομών, κ. Π. Σγουρίδη, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν τίθεται ευρύτερο θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Συνάντηση με αγρότες

Στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα με εκπροσώπους των αγροτών. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, στη συνάντηση αναμένεται να προσέλθουν εκπρόσωποι περισσότερων από 75 μπλόκων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, οι οποίοι έχουν αναλάβει να επεξεργασθούν ένα λεπτομερές πλαίσιο των βελτιωτικών παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν. Για τον κ. Τσίπρα η επιτυχία της συνάντησης της Δευτέρας έχει χαρακτηριστικά προσωπικού στοιχήματος, καθώς ο ίδιος προσωπικά απηύθυνε την πρόσκληση προς τους αγρότες.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι πιθανό «ναυάγιο» στη συνάντηση μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση του αγροτικού μετώπου, όπου –εκτιμούν– έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης και περαιτέρω αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Αντίθετα, εάν αυτοί που θα προσέλθουν στη συνάντηση αποφασίσουν να διακόψουν τις κινητοποιήσεις, θα ασκηθεί πίεση και προς τους υπόλοιπους να σταματήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή