Να προχωρήσουν οι αλλαγές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην κάνει πίσω στα δύο κρίσιμα ζητήματα του ελέγχου –το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών– αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας, την ερχόμενη Παρασκευή, με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι μεν ορατή, αλλά υπό προϋποθέσεις, και θα καλέσει την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, «οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως επιταγές των δανειστών, αλλά ως ουσιαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί από καιρό». Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να ενστερνιστεί το πρόγραμμα ως «αναγκαίο μέσο προσαρμογής και μεταρρύθμισης της οικονομίας».

Στην έκθεσή του ο κ. Στουρνάρας θα υποστηρίζει πως η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αποτελεί το πρώτο και κρισιμότερο στοιχείο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στις διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους», κατά τον ίδιο. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει σε πρώτη φάση να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να ευθυγραμμιστεί η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, δεν αποτελούν απλώς προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και για να αποκατασταθεί «η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και ομάδων φορολογουμένων».

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή του για την αναγκαιότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος συνολικά, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον κ. Στουρνάρα, οι καθυστερήσεις στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, και κυρίως οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των θετικών επιδράσεών τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Αν είχαν συνεχιστεί οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στους παραπάνω τομείς και δεν είχε καταγραφεί έξαρση της αβεβαιότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε η ανάκαμψη που καταγράφηκε το 2014 και στα πρώτα τρίμηνα του 2015 «θα είχε εδραιωθεί, και το συνολικό αποτέλεσμα για το 2015 και το 2016 θα ήταν με βεβαιότητα θετικό και ισχυρότερο», όπως εκτιμά ο διοικητής.

Παράλληλα, στην έκθεση θα επισημαίνεται και η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί «αναπτυξιακό και συνάμα κοινωνικό συμβόλαιο δημιουργίας και μετακίνησης πόρων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας» και θα στηρίζει την παραγωγή, τις επενδύσεις, το «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία, έρευνα, καινοτομία) και τη νέα γενιά.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς:

1. Θα βελτιωθεί δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

2.  Θα ξαναγίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες (επαναφορά waiver).

3. Θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα.

4. Θα επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Oλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης και θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη, κατά τον κ. Στουρνάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή