Μηνύματα εθνικής συνεννόησης με αφορμή το προσφυγικό από ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς

Μηνύματα εθνικής συνεννόησης με αφορμή το προσφυγικό από ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι σημαντικό φαίνεται πως διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εν μέσω των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων στο Συριακό, της διαλυτικής αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και των ανθρωπιστικών προβλημάτων που συνεπάγεται και για την Ελλάδα η έκρηξη των προσφυγικών ροών: η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με θλιβερή -εξαιτίας του ρατσιστικού και μισαλλόδοξου χαρακτήρα της- εξαίρεση το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, εκπέμπει ισχυρά μηνύματα διάθεσης να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κρίσης.

Παρά την διάχυτη αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, την αμηχανία εξαιτίας των γνωστών κομματικών διαφορών, αλλά και τον εκνευρισμό που προκαλεί η έλλειψη εμπιστοσύνης την οποία τροφοδοτούν κυρίως οι κυβερνητικοί χειρισμοί, τα μηνύματα αυτά μοιάζουν ισχυρά, όπως κατέδειξαν τόσο η συζήτηση των αρχηγών το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή, όσο και οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είμαι βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. Στο μεγάλο εθνικό και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι θα βαδίσουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

«Ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης έκανα στις Βρυξέλλες ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα πάλι μια ισχυρή φωνή. Κράτησα μία εθνική στάση ευθύνης. Έκανα αυτό το οποίο επιτάσσουν οι δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας. Δεν επέλεξα να εμπλέξω αυτό το εθνικό ζήτημα στη μυλόπετρα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό ήταν επιβεβλημένο να κάνω και αυτό έκανα», τόνιζε χωρίς περιστροφές λίγο νωρίτερα από του βήματος της Βουλής ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

«Ακουσα με προσοχή την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και θέλω να δηλώσω ότι χαίρομαι για την στάση του κόμματός σας. Χαίρομαι που η στάση αυτή δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει μία κοινή εθνική γραμμή στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα, που είναι το προσφυγικό. Θέλω να επαναλάβω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ότι με χαροποιεί το γεγονός πως κρατάτε -επισήμως τουλάχιστον- μια στάση εθνικής συνεννόησης σε αυτό το θέμα» σχολίασε ο κ. Αλ. Τσίπρας (αν και δεν απέφυγε τον πειρασμό να αφήσει αιχμές είτε για επιλογές προηγούμενων ηγεσιών της ΝΔ, είτε για φωνές εντός της ΝΔ που, όπως είπε, κινούνται σε άλλη κατεύθυνση συγκριτικά με εκείνη που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης).

«Κινήθηκα όλο αυτό το διάστημα για να είναι σε εγρήγορση οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και στο πλευρό μας. Είμαι η πρώτη που είπα ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα. Γι’ αυτό ήρθα στο Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συναίνεσα στο κοινό ανακοινωθέν. Μάλιστα, πήρα την πρωτοβουλία να έρθω και να σας συναντήσω, να σας μιλήσω για το ζήτημα αυτό, να χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου, να δούμε πώς μπορούμε να αναλάβουμε όλοι δράσεις για να βοηθήσουμε τη χώρα. Πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική. Πείτε μας, λοιπόν, τι προτίθεστε να κάνετε; Πείτε μας, για να μπορέσουμε και εμείς να σας βοηθήσουμε, να συνδράμουμε», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Χωρίς αναφορές στην παράμετρο «εθνική συνεννόηση» κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντη (σημειώνεται ότι σε αυτή τη συζήτηση δεν θέλησε να μετέχει ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, αιφνιδιάζοντας πολλούς στη Βουλή με τη συγκεκριμένη επιλογή του). Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε με επικριτικό τρόπο για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ ο κ. Λεβέντης είπε πως εξ αρχής ήταν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

«Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σταματάει αυτό το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, το blame game, σε βάρος της χώρας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισε «εξέλιξη απαραίτητη», σημειώνοντας ωστόσο πως θα μπορούσε να αποφευχθεί με άλλους χειρισμούς κατά το παρελθόν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, κατ’ αρχήν έως την μετά από δύο εβδομάδες έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Θα καταδείξει εάν οι διαθέσεις για εθνική συνεννόηση έχουν ισχυρή βάση, αν θα αντέξουν στις συμπληγάδες του γνωστού εσωτερικού διχασμού, και αν για την εφαρμογή τους στη βάση συγκεκριμένων ενεργειών θα χρειαστεί και πάλι, δυστυχώς, κάποια αρνητική εξέλιξη (κυρίως στο Αιγαίο), ή θα προϋπάρξει στηριζόμενη στο ειλικρινές της εκφρασθείσας δημοσίως πλέον βούλησης των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή