Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις των αγροτικών συνελεύσεων αναμένει, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους μπλόκων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για διάλογο, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη χθεσινή συνάντηση εκπροσωπήθηκαν 52 μπλόκα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι και μόνο η πραγματοποίηση της συνάντησης αποτελεί «πολύ θετικό βήμα», καθώς, όπως προσθέτουν, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να συζητήσουν αδιαμεσολάβητα και να αρθούν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες θέσεων και προτάσεων. Ειδικότερα, στο Μαξίμου θεωρούν κομβικής σημασίας βήμα, όσον αφορά την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, τη χθεσινή συνάντηση και τον πολύωρο διάλογο που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο και τους αντίστοιχους υφυπουργούς, Μ. Μπόλαρη και Τ. Πετρόπουλο.

Η εκτίμηση της κυβερνητικής ηγεσίας είναι ότι χθες οι εκπρόσωποι των αγροτών άκουσαν από πρώτο χέρι συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις που καταθέτει η κυβέρνηση και διαπίστωσαν ότι η πρόσκληση σε διάλογο δεν ήταν επίφαση, αλλά ουσιαστική, με πραγματική διάθεση να γίνουν τροποποιήσεις, στο πλαίσιο πάντοτε των δυνατοτήτων που υπάρχουν και με σεβασμό στα αιτήματα που έχουν κατατεθεί. Μάλιστα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που αφήνουν να εννοηθεί ότι μέχρι τώρα υπήρχε συστηματική προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους να παραποιούνται και να απαξιώνονται οι κυβερνητικές προτάσεις, αναφέρουν ότι στη συνάντηση ειπώθηκαν όλα ανοιχτά στο τραπέζι του διαλόγου, δόθηκαν, όπου χρειάστηκε, εξηγήσεις και φάνηκε ότι έγιναν κατανοητές οι θέσεις της κυβέρνησης και η διάθεσή της να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν.

Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών, απέδωσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στην καταστροφή του εθνικού πλούτου, που, όπως είπε, συνετελέσθη από το 2010 έως το 2015, αναφέροντας ότι από 245 δισ., το ΑΕΠ μειώθηκε στα 175 δισ. «Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις, ούτε για έξοδο από την κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ανοιχτός σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Μάλιστα, εμφανίσθηκε υπέρ μιας διαρκούς διαδικασίας διαλόγου, καθώς, απευθυνόμενος προς τους αγρότες, είπε ότι είναι δικό τους θέμα «να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλιο που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε από κοινού τα επόμενα βήματα».

Αναφορικά με τις καταγγελίες εκπροσώπων αγροτικών φορέων ότι αποκλείστηκαν από τη συζήτηση και δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μαξίμου, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι μόνον ένας εκπρόσωπος αγροτών αποκλείσθηκε από τη διαδικασία, διότι ήταν μέχρι πρότινος διορισμένος από την κυβέρνηση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Για τους υπόλοιπους που διαμαρτυρήθηκαν, κάνουν λόγο για «οξύτατες εσωτερικές διαφωνίες» στις τάξεις των αγροτών που έκαναν ορισμένους να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας. Αναφορικά με το αίτημα από το μπλόκο της Νίκαιας, που ζήτησε να έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναφέρεται ότι «η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς όλους», αλλά για τη χθεσινή ημέρα και δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές συναντήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή