Κατά υπουργείου, ΔΣΑ, ο Αρ. Πάγος λόγω Ρουπακιά

Κατά υπουργείου, ΔΣΑ, ο Αρ. Πάγος λόγω Ρουπακιά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσες ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποδίδει με ανακοίνωση – παρέμβασή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, αναφορικά με την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για τη δολοφονία Φύσσα, Παύλου Ρουπακιά, λόγω παρέλευσης του 18μηνου ορίου προσωρινής κράτησης.

Αντίθετα, η κ. Θάνου υπεραμύνεται των ενεργειών του Συμβουλίου Εφετών επισημαίνοντας ότι δεν είχε περαιτέρω δυνατότητα ανανέωσης της προσωρινής κράτησης του Ρουπακιά. «Η μόνη δυνατότητα που είχε (και αυτό έπραξε) ήταν να επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι του κατ’ οίκον περιορισμού στην κατοικία του υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα εξόδου μόνο για τη μετάβασή του στο δικαστήριο, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».

Η κ. Θάνου ψέγει τον ΔΣΑ που, παρά το αίτημα της προέδρου της δίκης της Χρυσής Αυγής, δεν χορήγησε άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη. Οπως επισημαίνει η κ. Θάνου, οι αιτήσεις των συνηγόρων απερρίφθησαν παρότι η πρόεδρος του δικαστηρίου στο αίτημά της υπογράμμιζε «το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζητεί την άμεση χορήγηση αδείας στους εμπλεκόμενους δικηγόρους από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά καθώς και την κινητοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να βρει, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο υπουργός, δικαστική αίθουσα για τη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α., αλλά και άλλων δικών, «προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εκδικάζονται παράλληλα (σε άλλες ημέρες) κι άλλες υποθέσεις, με αποτέλεσμα η ακροαματική διαδικασία να γίνεται εκ περιτροπής, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. «Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει εξαιτίας των μεγάλων δικών οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Θάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή