Συμφωνία Σοσιαλιστών-Ciudadanos

Συμφωνία Σοσιαλιστών-Ciudadanos

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos του Αλμπερτ Ριβέρα, προκαλώντας την αντίδραση του αριστερού Podemos, το οποίο αποσύρθηκε από τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Είναι τιμή για μένα να υπογράψω αυτή τη συμφωνία με τον Αλμπερτ Ριβέρα και τους Ciudadanos, ελπίζω, δε, ότι θα έχω την τιμή να πράξω το ίδιο με τους ηγέτες άλλων πολιτικών σχηματισμών», δήλωσε ο Σάντσες καταθέτοντας επίσημα την υποψηφιότητά του για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, οι οποίες καρποφόρησαν χθες στις 2 τα ξημερώματα. Η «συμφωνία για μια μεταρρυθμιστική, προοδευτική κυβέρνηση» φιλοδοξεί να τερματίσει την ακυβερνησία, στην οποία βυθίστηκε η Ισπανία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής.

Το μέλλον του εγχειρήματος των Σάντσες – Ριβέρα θα κριθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Την ερχόμενη Τρίτη, ο Σάντσες θα εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, από την οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου ο Σάντσες να χρειαστεί την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν η προσπάθεια αυτή αποβεί άκαρπη, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία, το Σάββατο 5 Μαρτίου, όπου απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής τον Σάντσες αν κάποια κόμματα επιλέξουν την αποχή. Αν ο Σοσιαλιστής πολιτικός δεν εξασφαλίσει ούτε σχετική πλειοψηφία, η Βουλή θα διαλυθεί και η Ισπανία θα οδεύσει προς νέες εκλογές προς άρση του αδιεξόδου.

Το τελευταίο ενδεχόμενο διαγράφεται πιθανότερο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο Σάντσες ξεκινάει από μια βάση 130 βουλευτών (90 δικών του και 40 των Ciudadanos) σε σύνολο 350, έναντι 122 του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, πρώτης δύναμης στις τελευταίες εκλογές, η οποία έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον Σάντσες. Επομένως, η απλή αριθμητική λέει ότι ο Σοσιαλιστής ηγέτης δεν θα έχει καμία τύχη αν το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν πεισθεί να απόσχει από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο «νούμερο 2» του Podemos Ινίγκο Ερεχόν, απέκλεισε χθες αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι «η επιλογή που έκαναν οι Σοσιαλιστές είναι ασύμβατη με τη δική μας». Το Podemos αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές του Δεκεμβρίου με 69 έδρες και πρότεινε «κυβέρνηση αλλαγής» με πρόεδρο τον Σάντσες και αντιπρόεδρο τον Ιγκλέσιας. Μετά τη συμφωνία Σάντσες – Ριβέρα, αποσύρθηκε από τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον συνασπισμό των Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos. «Αλλαγή δεν σημαίνει μόνο να φύγει ο Ραχόι από τη Μονκλόα (πρωθυπουργικό μέγαρο), αλλά και να αλλάξουν οι πολιτικές του», δήλωσε ο Ερεχόν.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας εντοπίζονται στην οικονομική πολιτική, όπου το Podemos επιμένει στον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και στο καταλανικό πρόβλημα, όπου το κόμμα του Ιγκλέσιας ζητεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, κάτι που απορρίπτουν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή