Το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό στους Αμπελόκηπους εγκαινίασε ο Γ. Καμίνης

Το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό στους Αμπελόκηπους εγκαινίασε ο Γ. Καμίνης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθω πραγματικά περήφανος που ο πρωταγωνιστής, το επίκεντρο της προσοχής, είναι το μικρό παιδί, με δράσεις καινοτόμες, που πρώτη φορά υλοποιούνται όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στο χώρο του πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ. στους Αμπελόκηπους.

Πρόκειται για έναν χώρο που ο δήμος Αθηναίων στόχο έχει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις νέες οπτικές στα ζητήματα παιδαγωγικής και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών, επίκεντρο πολιτιστικής δημιουργίας για τη γειτονιά και στολίδι – σύμβολο για την περιοχή των Αμπελοκήπων.  

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι το πρώην Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Πολέμου, που κατασκευάσθηκε το 1959 με την συνδρομή της Νορβηγικής κυβέρνησης, που γίνεται Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό στέλνει το δικό του επίκαιρο μήνυμα: ότι «ένας είναι ο δρόμος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό: ο δρόμος της γνώσης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης».

Στο Πάρκο, που ανακατασκευάσθηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ, αποτελείται από τις εξής δομές:

Την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργείται στη χώρα για παιδιά νηπιακής ηλικίας. Πρόκειται για  ένα χώρο άνετο, ασφαλή και εξαιρετικά φιλικό, κάθε γονιός μπορεί να φέρει  το παιδί του, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του, σε μάρσιπο ή σε καροτσάκι, να μπουσουλήσει ελεύθερα, να παίξει με τα βιβλία, να μυρίσει τις σελίδες, να κοιτάξει τις εικόνες τους. Την ευθύνη έχει ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με το διεπιστημονικό σωματείο, «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».

Τη Δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά σχολικής ηλικίας στημένη με ένα πρωτοποριακό τρόπο καθώς  εμπλουτίζεται η διαδικασία της ανάγνωσης  με παράλληλες εκδηλώσεις και  προγράμματα σε  ένα μικρό  αμφιθέατρο και υπολογιστές.  Την ευθύνη έχει και εδώ ο ΟΠΑΝΔΑ.

Για τα πολύ μικρά παιδιά, έως τριών ετών, και τους γονείς τους, και κατά τα πρότυπα του «Πράσινου Σπιτιού» της σπουδαίας ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό, φτιάχτηκε Το Μεγάλο μας Σπίτι, που θα το λειτουργεί το ομώνυμο μη κερδοσκοπικό σωματείο. Είναι ένας χώρος ανοικτός σε όλους, δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και με διασφάλιση της ανωνυμίας. Σε μια εποχή κρίσης στην οποία συχνά δημιουργείται αστάθεια στο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, η νέα αυτή δομή θα προσφέρει ένα φιλόξενο μέρος πρώιμης κοινωνικοποίησης.

Τον Συμβουλευτικό σταθμό ψυχολογικής υποστήριξης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών του δήμου Αθηναίων. Το Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής είναι μια ολοκληρωμένη δομή στην πρόληψη ψυχικής υγείας για παιδιά και οικογένειες, με δυσκολίες στη ψυχολογική συγκρότηση και στη συμπεριφορά

Το «Μύρτιλλο – καφέ» ένας  χώρος αναψυχής, μια κοινωνική, συνεταιριστική επιχείρηση ένταξης ατόμων με ειδικές δυσκολίες στην κανονική αγορά εργασίας.

Το Μύρτιλλο καφέ, βραβεύτηκε το 2014 ως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της χρονιάς, έχει προσλάβει ευπαθείς εργαζόμενους σε ποσοστό 90% και έχει κατορθώσει να λειτουργεί ως επιχείρηση αυτοδύναμα, βασιζόμενο στις δικές του ανάγκες. Ξεκίνησε πριν από 29 μήνες, χωρίς κεφάλαιο, με τους εργαζόμενους να διδάσκονται την αυτοδιαχείριση του μαγαζιού τους, με προσωπική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα λειτουργεί ως πολυχώρος Λόγου και Τέχνης που  ανοίγεται στην κοινωνία με το πρόγραμμα, «Οι τέχνες αλλιώς».

Σημειώνεται ότι χορηγοί του εγχειρήματος ήταν τα καταστήματα ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis  καθώς επίσης και οργανισμοί, ιδρύματα, ινστιτούτα και επιστήμονες που προσέφεραν και συνέβαλαν στον εξοπλισμό , τις υποδομές και τις αρχιτεκτονικές μελέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή