Ελληνικέs λιχουδιέs… άλφα άλφα

Ελληνικέs λιχουδιέs… άλφα άλφα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα μικροσκοπικό μαγαζί με τζαμένια βιτρίνα και τακτοποιημένα ράφια, στο Χαλάνδρι, βρίσκουν πρώτης τάξεως νοστιμιές ακόμη και οι πιο απαιτητικοί σεφ. Το επισκέφτηκα κατόπιν προτροπής εκλεκτού συνεργάτη του περιοδικού και διαπίστωσα πως το νεαρό ζευγάρι των ιδιοκτητών, που είχε προηγουμένως μικρή σχέση με το αντικείμενο, επέλεξε σχολαστικά, ιδιαίτερα, ποιοτικά προϊόντα.

Παρόλο που το κατάστημα της Αλεξάνδρας και του Αντώνη Ηλιόπουλου είναι σχετικά νέο -άνοιξε τον Απρίλη του 2014-, δεν αποτελεί απομίμηση κάποιου από τα παλαιότερα και καθιερωμένα παντοπωλεία της Αθήνας, αλλά έχει δικό του στυλ και άποψη. Το όνομά του, Α2 (Αλφα εις το Τετράγωνο), οφείλεται στα αρχικά των ονομάτων των ιδιοκτητών.

Εκ δεξιών της εισόδου «τρέχει» μια σειρά από ραφιέρες με μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, μέλια και σάλτσες, εναλλάξ με συσκευασίες με άλευρα, ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια. Τα ψυγεία, στα αριστερά, είναι γεμάτα εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά και αλίπαστα, ενώ καταμεσής του καταστήματος είναι… η χαρά του γλυκατζή: από συριανές χαλβαδόπιτες του Κορρέ μέχρι φιστικοβούτυρο Σερρών με πραλίνα.

Mπορεί ο Αντώνης και η Αλεξάνδρα να κατάγονται από Καλαμάτα, Πρέβεζα και Ξάνθη, αλλά τα καλούδια που φέρνουν δεν κάνουν διακρίσεις στις περιοχές. Πολλά, δε, είναι διαλεγμένα απευθείας από την πηγή. Ξεχώρισα τις πιπερονοστιμιές Φλωρίνης του Ναουμίδη, τη φάβα Σκύρου «Πίσσες», το βιολογικό σιτάρι του Γκούσιαρη και τα κατσικίσια τυράκια της Φάρμας Μαλτέζου. «Από τον Νεστορίδη παίρναμε γενναίες προμήθειες σε ελληνικό καφέ κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την Ξάνθη», λέει ο Αντώνης και περιγράφει τον καφέ, που δεν τον φέρνουν πολλοί στην Αθήνα, ως «βαρύ, καστανό, γνήσιο». Παίρνω να δοκιμάσω τον μαρινάτο γαύρο τους από οικοτεχνία της Πρέβεζας, που μου τον παινεύουν ως καταπληκτικό μεζέ.

Με παροτρύνουν να συνδυάσω τα τραγανά λαλάγγια, που φέρνουν από το φούρνο του Ανδροβιτσανέα στην Καλαμάτα, με το έξοχο μαλακό ανδριώτικο τυρί του Ασούτη με γεύση σουμάκ και μαστίχας, που και αυτό με τη σειρά του συνδυάζεται τέλεια με το αρωματικότατο βαλσαμικό ροδιού από την Pom Star! Εξαιρετική η φέτα του Κουρουνιώτη από το Ελληνικό Γορτυνίας και το καπνιστό ψαρονέφρι του Βρέκου! Μπόνους, τα πρόβεια γιαούρτια του Μπακογιάννη. Ο Αντώνης περηφανεύεται πως, λόγω της προσωπικής τους σχέσης, δεν θα τα βρούμε πουθενά αλλού πλην του ομώνυμου γαλακτοπωλείου στην Ηλιούπολη!

Πού βρίσκεται: A2

Μεταμορφώσεως 52, Χαλάνδρι,

Τηλ. 213-03.22.445

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή