Λίμνη και γοητεία

7' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνουμε οδικώς το γύρο της λίμνης Πλαστήρα και απολαμβάνουμε μία από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές της ορεινής Ελλάδας.

Τα κρυστάλλινα νερά της και η καταπράσινη βλάστηση που την περιτριγυρίζει δένουν τόσο αρμονικά με τις βουνοκορφές των Αγράφων και τα παραδοσιακά χωριουδάκια, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Περιτριγυρισμένη από άγριες βουνοπλαγιές, η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου – ανάλογα με το πότε θα πάτε, θα δείτε και άλλα χρώματα να ντύνουν το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.

Εμπνευστής της ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος επί του ποταμού Ταυρωπού, με σκοπό την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Παρά το γεγονός ότι το έργο βρισκόταν στα σκαριά από το 1925, ολοκληρώθηκε τελικά το 1959. Με το πέρασμα των χρόνων, το φράγμα γέμισε με χιλιάδες τόνους νερό, δημιουργώντας τη λίμνη Ταυρωπού, όπως είναι και η επίσημη ονομασία της λίμνης Πλαστήρα. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η λίμνη λειτούργησε το «αόρατο» συμμαχικό αεροδρόμιο της Νεράιδας, χωρίς να γίνει ποτέ αντιληπτό από τους Γερμανούς. Λέγεται ότι οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών έκρυβαν το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα την ημέρα και άναβαν φωτιές το βράδυ προκειμένου να το εντοπίσουν οι πιλότοι των συμμαχικών αεροσκαφών. Ετσι, κατάφεραν να το κρατήσουν μυστικό.

Πανοραμική θέα, μοναδική βλάστηση

Οποια εποχή και αν επιλέξετε να ανακαλύψετε τις ομορφιές της, ένα είναι σίγουρο: η φύση θα σας εκπλήξει. Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα (70 χλμ.) είναι μία από τις πιο ευχάριστες οδικές διαδρομές της ορεινής Ελλάδας. Αν ο δρόμος σάς φέρει στην ευρύτερη περιοχή, αφιερώστε οπωσδήποτε μία ημέρα στη λίμνη, για να περιηγηθείτε στα χωριά της και να θαυμάσετε τα μοναδικά φιορδ με φόντο το μαγευτικό τοπίο με τα έλατα, τις καστανιές, τις βελανιδιές.

Αφετηρία της δικής μου εξερεύνησης ο οικισμός Καλύβια Φυλακτής. Χτισμένος στην πλαγιά του βουνού, βλέπει στη λίμνη και στις αλπικές βουνοκορφές των Αγράφων, ενώ διαθέτει αξιόλογες επιλογές διαμονής. Πρώτη μου στάση, στο βόρειο τμήμα της λίμνης, η γραφική Κερασιά, ένα χωριό ιδανικό για μοναχικούς περιπάτους στη φύση με πανοραμική θέα προς το Μουζάκι, τον Θεσσαλικό κάμπο και τα Μετέωρα. Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια, κάνω μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο-παντοπωλείο «Η Χρυσή Καρδιά», που λειτουργεί από το 1945. Η διακόσμησή του παραπέμπει σε εικόνες της Ελλάδας του 1950. Η πραγματική καρδιά, όμως, αυτού του καφενείου είναι ο φιλόξενος κύριος Παντελής, που με τις ιστορίες του θα ταξιδέψει κι εσάς, σαν μηχανή του χρόνου, στο ένδοξο παρελθόν του χωριού.

Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, με μια μικρή παράκαμψη, φτάνω στους Καταρράκτες του Ανθοχωρίου, που ξεχωρίζουν για το πέτρινο αναπαλαιωμένο γεφύρι τους. Αφήνοντας πίσω μου τα γραφικά χωριουδάκια Καλύβια, Πεζούλα και Φυλακτή, απολαμβάνω μία από τις πιο όμορφες βόλτες στη λίμνη, με κατεύθυνση τον κατάφυτο ορεινό οικισμό της Νεράιδας. Από εδώ, τις φωτεινές και ηλιόλουστες μέρες διακρίνεται πεντακάθαρα ακόμα και η κορυφή του Ολύμπου. Συνεχίζω κατηφορίζοντας προς το Νεοχώρι για μια γρήγορη βόλτα στον πρότυπο Βοτανικό Κήπο, όπου φιλοξενείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της χλωρίδας της περιοχής. Οι επισκέπτες έχουν εδώ τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες για τα πλούσια τοπικά οικοσυστήματα -δασικά και υδάτινα- και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα είδη φυτών που συναντώνται σε αυτά.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο παρατηρητήριο

O αμφιθεατρικά χτισμένος Μπελοκομίτης με το παράξενο όνομα -που σύμφωνα με μια τοπική παράδοση προέρχεται από τις λέξεις Μπελοκό (γυαλιστερός τόπος) και μύτη- έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής: τα περίτεχνα στολισμένα ξυλόγλυπτα μπαλκόνια και πόρτες, τα παλιά πέτρινα σπίτια με τις όμορφες αυλές και τα στενά δρομάκια στήνουν ένα υπέροχο σκηνικό. Ακόμη πιο ψηλά, σε υψόμετρο 1.400 μ., η θέα από τη -σκαρφαλωμένη στην κόψη της απότομης βουνοπλαγιάς- Μονή Παναγίας Πελεκητής κόβει την ανάσα.

Περπατώντας στο πέτρινο πλακόστρωτο, ο κύριος Μιχάλης, ο φύλακας του μοναστηριού, μου διηγείται την ένδοξη ιστορία του. Τον ακολουθώ στις μυστικές κρύπτες και καταπακτές, που επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσαν σημείο συνάντησης κλεφτών και αρματολών, καθώς μου δείχνει τις σπάνιες τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό της Παναγίας. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η περίτεχνη κατασκευή της μονής – ένα αληθινό έργο τέχνης πελεκημένο πάνω στο βράχο με τέχνη και ζήλο.

Από το περίφημο Παρατηρητήριο, στο οποίο οδηγεί ένας πολύ βατός χωματόδρομος μήκους 1,5 χλμ., κατόπιν παράκαμψης από τον κεντρικό δρόμο, η θέα στα φιορδ, στο νησάκι της λίμνης και στα Αγραφιώτικα βουνά, καθώς σμήνη πουλιών διασχίζουν τον ουρανό, είναι απόκοσμη και μοναδική. Στο βάθος διακρίνεται ο Ολυμπος και, όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής, φαίνονται επίσης καθαρά τα χωριά των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Η ώρα του ηλιοβασιλέματος επιβάλλει μια βόλτα στις όχθες της λίμνης, στην περίφημη πλαζ Λαμπερού, για μερικές φωτογραφίες στα χρώματα του δειλινού. Λίγο έξω από το Λαμπερό, η παλιά ταβέρνα «Τσαρδάκι» σερβίρει τοπικές λιχουδιές, όπως νοστιμότατη χορτόπιτα, αρνάκι κλέφτικο και λαχανοντολμάδες, τις οποίες πρέπει να τιμήσετε οπωσδήποτε. Περπατήστε στα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού του Μεσενικόλα, του λεγόμενου μπαλκονιού της Θεσσαλίας που ατενίζει τον Ολυμπο και το Πήλιο. Καθίστε στην πέτρινη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια για να ξαποστάσετε και να απολαύσετε το δροσερό αεράκι του βουνού. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Κορώνης, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας με αξιόλογες τοιχογραφίες της Κρητικής σχολής. Και πάρτε το δρόμο της επιστροφής, αφού κάνετε μια στάση στο Μορφοβούνι, την ιδιαίτερη πατρίδα του εμπνευστή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα, το οποίο διαθέτει και μουσείο αφιερωμένο στο έργο και στη ζωή του.

Η επικαιροποιημένη λίστα μας για διαμονή, φαγητό, σπορ και δραστηριότητες στη λίμνη Πλαστήρα.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Γνωρίστε τις ομορφιές της λίμνης Πλαστήρα ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο diesel από την Avis και εξασφαλίζοντας στην παρέα σας άνετη και οικονομική οδήγηση. Επισκεφθείτε το www.avis.gr, επιλέξτε το μοντέλο που ταιριάζει στις ανάγκες σας, καθώς και επιπλέον εξοπλισμό που θα κάνει το ταξίδι σας καλύτερο (π.χ. GPS, WiFi συσκευή).

Μετάβαση

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας μέσω Δομοκού, με κατεύθυνση προς την πόλη της Καρδίτσας. Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα και 320 χιλιομέτρων από την Αθήνα.  

Διαμονή

Πάνδιων Boutique Hotel & Suites (T/24410-93.440,  www.pandion.gr). Ατμοσφαιρικό, πετρόκτιστο ξενοδοχείο, επιπλωμένο με ζεστά χρώματα που αναδεικνύουν το παραδοσιακό του ύφος. Διαθέτει 12 δωμάτια με τζάκι και μπαλκόνι με θέα τη λίμνη. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει μπαρ, σαλόνι και αίθουσα πρωινού. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Kazarma Lake Resort (T/24410-92.290, www.kazarma.gr). Βρίσκεται σε ένα από το πιο πανοραμικά σημεία της λίμνης, στα Καλύβια Φυλακτής, προσφέροντας 50 πολυτελή δωμάτια καλαίσθητης επίπλωσης και διακόσμησης με θέα τη λίμνη Πλαστήρα και την οροσειρά των Αγράφων. Διαθέτει σπα με χαμάμ, θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, υδρομασάζ και συνεδρίες μασάζ. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Wildlife (T/24410-94.693, www.wild-life.gr). Οκτώ αυτόνομες ξύλινες κατοικίες σε ένα καταπράσινο ελατόδασος, εξοπλισμένες με τζάκι, άφθονα ξύλα, αυτόνομη θέρμανση και φανταστική θέα στην οροσειρά των Αγράφων και στο φαράγγι του Καραμανώλη. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Handmade Montanema Village (Τ/24450-45.220, www.montanema.gr). Χτισμένο σε ένα όμορφο περιβάλλον, το Handmade Montanema Village διαθέτει 33 διαμερίσματα και βίλες, που χωρίζονται σε πετρόκτιστα σπίτια με παραδοσιακό στυλ και θέα στην οροσειρά της Πίνδου. Διαθέτει καφέ, εστιατόριο, γυμναστήριο, κοινόχρηστο lounge και ταξιδιωτικό γραφείο. Από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Γης Χρυσοπελειά (Τ/24410-22.651, www.xrisopelia.gr). Εννέα όμορφα δωμάτια με τζάκι και πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό  

Φαγητό

Δειπνοσοφιστής (Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.977). Από τις πιο γνωστές οικογενειακές ταβέρνες της περιοχής και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της λίμνης. Φημίζεται για τα ντόπια κρέατα, τα μαγειρευτά και τις παραδοσιακές πίτες. Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και αγριογούρουνο στιφάδο.

Κορκοτάρας (Φυλακτή, Τ/24410-92.268). Θα έρθετε για να γευτείτε κρέατα άριστης ποιότητας. Δοκιμάστε τοπικά εδέσματα, όπως γαλοτύρι, λουκάνικα χωριάτικα, γίδα βραστή και εξοχικό στη γάστρα, παρέα με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

Κληματαριά (Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.027). Παραδοσιακή ταβέρνα με σπιτική κουζίνα και προϊόντα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο από παραγωγούς της περιοχής. Σπεσιαλιτέ το χοιρινό με πρασοσέλινο, το μοσχάρι με μελιτζάνες και το τυρί στη στάμνα.

Αγνάντι (Νεοχώρι, Τ/24410-93.190). Γνωστό για τις καρδιτσιώτικες συνταγές του, όπως το πλαστό και η πίτα με χειροποίητο φύλλο. Εξαιρετικό το αγριογούρουνο στιφάδο, το χωριάτικο λουκάνικο, το ζυμωτό ψωμί και η πρασοτηγανιά.

Φαγοτόπι (Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.988). Στεγάζεται σε πετρόκτιστο κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Θα παραγγείλετε οπωσδήποτε σαλάτα καπνιστής πέστροφας, αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα, κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, κουκουνάρια και σταφίδες, και γιουβετσάκι βαλκανικό.

Μανιτάρι (Ε.Ο. Νεοχωρίου – Καλυβίων, Τ/24410-93.322). Γραφική ταβερνούλα με ολόφρεσκα κρεατικά και πιάτα βασισμένα στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο, πρασοτηγανιά, αγριογούρουνο με χυλοπίτες και αρνάκι γάστρας.  

Καφές – Ποτό – Γλυκό

Προσήλιο (Νεοχώρι, Τ/24410-93.127). Παραδοσιακό καφενείο με πανοραμική θέα στη λίμνη. Υπέροχα πρωινά, παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά, τοπικά ροφήματα αλλά και τσίπουρο με μεζέδες.

Αμπια (Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.127). Περιποιημένος χώρος με ωραίες μουσικές επιλογές, όπου θα απολαύσετε αρωματικό καφέ, τσάι του βουνού και ντόπια γλυκά.

Οινάνθη (Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.914). Γραφικό μαγαζάκι με ζεστή ατμόσφαιρα. Ενδείκνυται για βραδινό ποτό δίπλα στο τζάκι.

Καλπίας (Νεοχώρι, Τ/24410-93.093). Δύο αδέρφια μετέτρεψαν το παραδοσιακό καφενεδάκι του παππού τους σε ένα όμορφο cafe-bar. Δοκιμάστε τα σπιτικά γλυκά του Γιάννη και τα μεζεδάκια του Αντώνη!  

Σπορ και δραστηριότητες

Saloon Ζαμπέτας (22ο χλμ. Καρδίτσας – Κερασιάς, Τ/6945-593.807). Ιδανικό μέρος για να κάνετε ιππασία και τοξοβολία. Ανοιχτό καθημερινές (κατόπιν συνεννοήσεως), γιορτές και Σαββατοκύριακα από τις 10.30 το πρωί έως τη δύση του ηλίου.

Τrekking Hellas (Καλύβια Φυλακτής, Τ/24310-87.964). H λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται για canoe kayak. Δοκιμάστε τις αντοχές σας στο νερό με ορμητήριο την πλαζ Πεζούλας, αφού συνεννοηθείτε με τους ανθρώπους της Trekking Hellas. Ανοιχτά καθημερινές, γιορτές και Σαββατοκύριακα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, από τις 10 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή