Λαβρόφ – Μπαν Κι Μουν: Επείγουσα η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

Λαβρόφ – Μπαν Κι Μουν: Επείγουσα η εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συμφώνησαν την Τρίτη στην ανάγκη για επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι δύο αξιωματούχοι που είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Ευρώπη συζήτησαν επίσης για την προσεχή επανάληψη των διεθνών ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη για την επιστροφή των εμπόλεμων πλευρών στο τραπέζι των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Μπαν ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για το «σημαντικό του ρόλο στην επίτευξη της πρόσφατης προόδου στη Συρία».

Οι δύο αξιωματούχοι «συμφώνησαν στη σημασία της επείγουσας προώθησης ταυτόχρονα της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας, με την προμήθεια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, και στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα επίσης στη Γενεύη ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει παραβιάσει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, όπως και δεν έχει ούτε είχε οποιοδήποτε παράπονο στις επαφές της με τη συριακή αντιπολίτευση.

«Δεν παραβιάζουμε τίποτε. Έχουμε σταματήσει να βομβαρδίσουμε οτιδήποτε από τότε που άρχισε η εκεχειρία", δήλωσε. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, αλλά όχι εναντίον θέσεων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως θα συνεχιστεί η παύση των εχθροπραξιών, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η συνεχίζει να απόσχει από βομβαρδισμούς περιοχών στη Συρία όπου «η μετριοπαθής αντιπολίτευση» σέβεται τη συμφωνία εκεχειρίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Συνολικά 15 παραβιάσεις της εκεχειρίας έχουν καταγραφεί στη Συρία το τελευταίο 24ωρο, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή