Δείπνο αποφάσεων για την αξιολόγηση

Δείπνο αποφάσεων για την αξιολόγηση

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα επιδιωχθεί σήμερα, με την Αθήνα να περιμένει εναγωνίως το αποτέλεσμα των εσωτερικών συζητήσεων της τρόικας που θα καθορίσουν το εάν θα ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου– δείπνο μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε μία προσπάθεια οι δύο πλευρές των θεσμών να έρθουν πιο κοντά και να καταστεί εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείτο πρόσωπο με γνώση των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, που ανέφερε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δείξει ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ειδικότερα, η εν λόγω πηγή σημείωνε ότι η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη και με έναν συνδυασμό μέτρων που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έως τώρα ζητούνταν περικοπές συντάξεων.

Στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αναμένεται να εκπροσωπηθούν από τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας (κ.κ. Ντ. Κοστέλο από Ε.Ε., Ρ. Ρέφερ από ΕΚΤ και Ντέλια Βελκουλέσκου από ΔΝΤ), αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο με τους κ. Π. Τόμσεν από το Ταμείο, τον κ. Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ και τον κ. Μ. Μπούτι από την Κομισιόν. Σήμερα, στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος για να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά από το υπουργείο ξεκαθάριζαν χθες ότι δεν είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει στο δείπνο. Επί της ουσίας, η Αθήνα περιμένει να λυθούν οι διαφορές στο εσωτερικό της τρόικας, ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στο ελληνικό στρατόπεδο είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραταθεί. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι επιδίωξη και της άλλης πλευράς».

Το νέο δείπνο έρχεται έπειτα από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ. Αντίστοιχες συζητήσεις έγιναν στη Σαγκάη στο περιθώριο της συνόδου του G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και στη Φρανκφούρτη την περασμένη Κυριακή. Επίσης, κοινός τόπος δεν βρέθηκε ούτε στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) της Δευτέρας, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση περίμενε να μάθει πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Αντιθέτως, στο EWG επιβεβαιώθηκε η απόσταση που χωρίζει το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που έχουν γνώση της συζήτησης, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου επέμεινε στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Δηλαδή επανέλαβε την εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό (και κατ’ επέκταση ανάγκης νέων μέτρων) ύψους 4%-5% ή 7,5-9 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ ζήτησε σημαντικές περικοπές στις συντάξεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο η κ. Βελκουλέσκου δέχθηκε κριτική από εκπροσώπους αρκετών κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τις εκτιμήσεις αυτές, καθώς θεωρούνται υπερβολικές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και ο Ελληνας εκπρόσωπος και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε έντονο διάλογο με την κ. Βελκουλέσκου σχετικά με τις θέσεις που υποστηρίζει το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για το δημοσιονομικό πακέτο και επανέλαβε την ανάγκη να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να διαμορφώσουν μία κοινή στρατηγική για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση, ενώ συνολικά το EWG –σταθμίζοντας και τις πολιτικές εξελίξεις– ζήτησε από τους θεσμούς να γυρίσουν γρήγορα στην Αθήνα.

Μετά το σημερινό δείπνο, επόμενο κρίσιμο σημείο είναι η Δευτέρα 7 Μαρτίου, που θα συνεδριάσουν το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή