Επιπλέον χώρους ζητεί ο Μουζάλας

Επιπλέον χώρους ζητεί ο Μουζάλας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Xώρους», «περισσότερους χώρους», για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας χθες, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για το προσφυγικό. Οπως τόνισε, στο εξής πρέπει να θεωρούμε ότι το πέρασμα στην Ειδομένη έχει κλείσει.

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους δημάρχους ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα (φτάνουν πλέον τις 26.000), αλλά και όσοι θα έρθουν στα νησιά τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουν στη χώρα έως ότου ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Εντός της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι ο χρόνος παραμονής τους στη χώρα μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια.

Ωστόσο, δημόσια αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα. Επισήμανε, πάντως, ότι σε πρώτο χρόνο θα μεταβούν σε προσωρινές δομές και «σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα προκειμένου να μετεγκατασταθούν και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι πρόκειται να επαναπροωθηθούν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη ότι οι πρόσφυγες θα βοηθήσουν στο δημογραφικό, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι αυτό είναι ίσως μια άποψη που θα μπορούσε να σταθεί σε επιστημονικό συνέδριο αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες τη χαρακτήρισε «μπούρδα».

Την πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να συνδράμει εφόσον το υπουργείο δεσμευθεί ότι «δεν θα υπάρχουν άναρχοι καταυλισμοί σε κεντρικές πλατείες και πάρκα της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση. Αφησε, ωστόσο, αιχμές όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. «Οι συνεννοήσεις και διευθετήσεις της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε εθνικό επίπεδο μόνο μέσω της ΚΕΔΕ μπορούν να επιτευχθούν και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμμετέχει η Ενωση στον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» κατέληξε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις «για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία και ποιος θα αναλάβει το κόστος».

Συνεδρίαση ΕΝΠΕ

Νωρίτερα, χθες, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας απηύθυνε χθες ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό και συντονισμό με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων διοίκησης τους κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Ζητεί επίσης να υπάρχει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΕΝΠΕ ζητεί να σταματήσει η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και προτείνει να πραγματοποιηθούν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τους δήμους να μπορούν να παράσχουν φιλοξενία, στέγαση σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή