Λειτουργεί ξανά η «μηχανή» επαναπροωθήσεων

Λειτουργεί ξανά η «μηχανή» επαναπροωθήσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 364 ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες, που από τις αρχές του έτους απελάθηκαν στην Τουρκία δυνάμει της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Τα 267 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων Εβρου σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας την 1η και τη 2α Μαρτίου. Οι υπόλοιποι 97 παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν στην Τουρκία, σε αντίστοιχες επιχειρήσεις το διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές του έτους έως και την 29η Φεβρουαρίου. Και οι 364 μετανάστες που επέστρεψαν στην Τουρκία κατάγονται από χώρες του Μαγκρέμπ, δηλαδή το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία, και κρατούνταν σε προαναχωρησιακά κέντρα, την Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο κ.ά.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το 2016 η αστυνομία υπέβαλε 51 αιτήματα επανεισδοχής και η Τουρκία συμφώνησε να πάρει πίσω 1.272 μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ. Από αυτούς, 364 απελάθηκαν και οι υπόλοιποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το πρωτόκολλο Ελλάδας – Τουρκίας υπεγράφη το 2002 και τυπικά ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Το 2015, ωστόσο, ενώ η Τουρκία είχε κάνει αποδεκτά αιτήματα επανεισδοχής για 5.148 παράνομους μετανάστες τελικά, δέχθηκε πίσω μόλις 8 αλλοδαπούς.

Ταυτόχρονα, πάντως, με την αρνητική στάση της Τουρκίας και η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν υπέβαλε αιτήματα επανεισδοχής. Συγκεκριμένα, λόγω κατάρρευσης του μηχανισμού σίτισης κρατουμένων, η αστυνομία αδυνατούσε να διατηρεί παράνομους μετανάστες σε καθεστώς «περιορισμού» και άρα η «δεξαμενή» των υπό απέλαση αλλοδαπών ήταν άδεια. Μερική λύση στο θέμα δόθηκε χάρη στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Αρχικά, αποφασίστηκε να παραμένουν υπό κράτηση και να «επιστραφούν» στην Τουρκία παράνομοι μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως πράγματι συνέβη. Μάλιστα, η τακτική φέρεται να οδήγησε στον περιορισμό των παράνομων μεταναστών από χώρες του Μαγκρέμπ, που μπαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες, η ίδια τακτική ακολουθείται για μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

«Η αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών με την Τουρκία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες ζωτικής σημασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ δήλωση για το θέμα έκανε ο αρμόδιος, Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πρέπει να είναι σαφές ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε. θα πρέπει να επιστρέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά είχε συμφωνηθεί να επιστρέψουν στην Τουρκία (την 1η και 2α Μαρτίου) 308 και όχι 267 αλλοδαποί. Ωστόσο, 7 δεν έγιναν δεκτοί λόγω διαφορών στην καταγραφή των στοιχείων τους από τις υπηρεσίες των δύο χωρών, 7 παρέμειναν στη Σάμο λόγω κακών καιρικών συνθηκών, 27 υπέβαλαν την τελευταία στιγμή αίτημα ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή