Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

Σόιμπλε: «Θα κλάψουμε» με το Brexit

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Θα κλάψουμε» ήταν η πολύ σοβαρή απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο συνολικά για την Ε.Ε.». Ενώ ο Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση φιλίας στη Βρετανία, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να αποτρέψει το Brexit με ανοικτές απειλές.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε χθες στους Financial Times ότι το Brexit θα ακυρώσει τη συμφωνία με βάση την οποία η Βρετανία διενεργεί συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί. «Την ημέρα που η σχέση αυτή θα λυθεί, δεν θα έχουμε πια πρόσφυγες στο Καλαί», είπε ο Μακρόν. Το επιχείρημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση θα σήμαινε μαζική διάσχιση της Μάγχης από πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, θα υπάρξουν συνέπειες, οι οποίες θα αφορούν και τους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα θέματα μετανάστευσης», είπε ο Ολάντ.

Οι οπαδοί της βρετανικής εξόδου υποστηρίζουν ότι η πραγματική γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης είναι αυτή που εξέφρασε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Καζνέβ είχε πει ότι η χώρα δεν θα καταργήσει σε καμία περίπτωση τη Συνθήκη του Λε Τουρκέ για τη διαχείριση των συνόρων. Η συνθήκη του 2013 επιτρέπει σε Βρετανούς συνοριοφύλακες να εργάζονται σε γαλλικό έδαφος, ενώ, σύμφωνα με τον Καζνέβ, η κατάργησή της θα λειτουργούσε ως πρόσκληση διακινητών και θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν τη διάσχιση της Μάγχης. Οι οπαδοί του Brexit σημειώνουν ότι η Συνθήκη του Λε Τουρκέ είναι διμερής και όχι ευρωπαϊκή, ενώ «το μόνο που έχει αλλάξει από τότε που μίλησε ο Καζνέβ είναι η ανάγκη να τρομοκρατηθούν οι Βρετανοί ψηφοφόροι».

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, κανείς δεν ρωτάει γιατί πρέπει η άφιξη στη Βρετανία μερικών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν προστασία να χρησιμοποιείται ως σκιάχτρο και να καταλαμβάνει τόσο περίοπτη θέση στη βρετανική συζήτηση. Η συζήτηση ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος περιστρέφεται και γύρω από ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο πιο διάσημος υποστηρικτής της εξόδου, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. «Ας πιστέψουμε επιτέλους ξανά στον εαυτό μας», έγραψε ο Τζόνσον στην εφημερίδα Sun, «αντί να κρεμόμαστε από τη φούστα των Βρυξελλών».

Επιχειρηματολογώντας, αντιθέτως, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα προκύψουν εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν από την κοινή αγορά δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τους ίδιους όρους», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να καλωσορίσει τραπεζίτες που θα φύγουν από το Σίτι του Λονδίνου όταν δεν θα μπορούν πια να το χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για πανευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Από τη χθεσινή συνάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον και του Φρανσουά Ολάντ στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, πάντως, προέκυψε ότι ένας τομέας συνεργασίας δεν θα θιγεί: ο στρατιωτικός. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους κόστους 2 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή