Συμφώνησαν για επιστροφή στην Αθήνα οι θεσμοί

Συμφώνησαν για επιστροφή στην Αθήνα οι θεσμοί

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τρία ραντεβού σε διάστημα πέντε ημερών και σε δύο ηπείρους, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα και μετά το Eurogroup της Δευτέρας (ενδεχομένως την Τρίτη), αν και κανένας δεν μπορούσε να δώσει χθες λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές της χώρας δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για το ποια θα είναι η κοινή τους θέση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Το Ταμείο παραμένει στη σκληρή γραμμή που χάραξε προ ημερών ο κ. Π. Τόμσεν, ζητώντας νέα μέτρα της τάξης των 4-5% του ΑΕΠ (7,5-9 δισ. ευρώ) έως το 2018 και περικοπές στις συντάξεις. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη (Κομισιόν, Eurogroup και Γερμανία) στέλνει σημάδια «χαλάρωσης», κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θέτει σε χαμηλότερο επίπεδο των πήχυ, εκτιμώντας ότι αρκούν περί το 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) έως το 2018.

Μετά και το τρίτο ραντεβού των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά παρέπεμπαν στο Eurogroup της Δευτέρας, 7 Μαρτίου, για την οριστικοποίηση της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Μάλιστα, στελέχη με γνώση της κατάστασης ανέφεραν στην «Κ» πως μετά το τελευταίο αυτό δείπνο, συνέχιζαν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών για τη διαχείριση των θεμάτων του ελέγχου. Ωστόσο, επισήμως –και ανεπισήμως – Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπλεύσει με το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, επιτέθηκαν εκ νέου στο Ταμείο για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας πολλά και σκληρά μέτρα.

Στις κατηγορίες αυτές, το Ταμείο απάντησε χθες διά του εκπροσώπου του, κ. Τζ. Ράις, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του Ταμείου για μία σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή