Βολές από Τσακαλώτο, Χουλιαράκη κατά του Ταμείου

Βολές από Τσακαλώτο, Χουλιαράκη κατά του Ταμείου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη στάση που τηρεί στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του προγράμματος εξαπέλυσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Ο κ. Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ότι το Ταμείο τηρεί σκληρή στάση προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, ενώ «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM), σημειώνοντας ότι «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί το γεγονός πως οι «θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει ήδη μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει» και επισήμανε ότι δεν κατανοεί τη στάση του Ταμείου που ζητεί περισσότερα μέτρα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι, όταν στο ενδιάμεσο οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη. «Είναι κοινή εκτίμηση ότι αν η διαπραγμάτευση στηριζόταν στη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τότε θα είχε ολοκληρωθεί», δήλωσε μιλώντας στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα είναι το Ταμείο». Κάλεσε, δε, το ΔΝΤ να εξηγήσει τι ήταν αυτό που μεσολάβησε από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τώρα, ώστε να εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πέντε φορές υψηλότερο, ενώ πρόσθεσε πως «οι θεσμοί μπορεί να μην έχουν επιστρέψει στην Αθήνα, όμως τα τεχνικά επιτελεία συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Κλιμάκια και των τεσσάρων θεσμών είναι στην Αθήνα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης των δόσεων» του προγράμματος, υποστήριξε ότι πάντοτε «τα χρήματα δίνονται σε δόσεις» και «μπορεί να χρειαστεί δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε, όμως, ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει η τεχνική λύση, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα» και ότι όλοι «θα πουν ότι βρέθηκε μία λύση που θα λένε ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα». Πάντως, απέφυγε να προσδιορίσει ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «θα βρεθεί σύντομα λύση γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες που πιέζουν να βρεθεί η λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή