«Παράθυρο» για ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα από τους δανειστές

«Παράθυρο» για ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα από τους δανειστές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών αρχίζει να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Συγχρόνως μηνύματα αισιοδοξίας έρχονται στην Αθήνα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι κάποια ευελιξία θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων εμφανίστηκε ανοικτός και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, που έχει πάντα, να «βγαίνουν» οι αριθμοί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο, πάντοτε πάνω στον άξονα όσων έχουν συμφωνηθεί.

Τα στενά περιθώρια ευελιξίας στα οποία μπορεί να κινηθεί η Αθήνα ξεκαθάρισε χθες και ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ο βασικός οδηγός είναι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το περασμένο Ιούλιο. Στο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο ποιο πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, και αυτό δεν είναι άλλο από το 3,5%. «Αυτό ψήφισαν τα Κοινοβούλια των εταίρων και αυτό επιβάλλει ο δημοκρατικός καταλογισμός», είπε ο αξιωματούχος, αφήνοντας, όμως, ανοικτό τον τρόπο που η Αθήνα μπορεί να φθάσει σε αυτόν τον στόχο. «Προφανώς, υπάρχουν πολλών ειδών τρόποι να φθάσουμε στα νούμερα. Μπορείς να κάνεις εμπροσθοβαρή ή πολυετή προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, όμως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ίδιο».

Ο ίδιος αξιωματούχος, ωστόσο, τόνιζε χθες στις Βρυξέλλες ότι για το καλό της ελληνικής οικονομίας η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να μετατεθεί για το μέλλον και το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει εμπροσθοβαρές, όπως είναι σχεδιασμένο. «Εάν με ρωτάτε αν η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρέπει να καθυστερήσει λόγω του προσφυγικού, σας λέω όχι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του στην ολλανδική Βουλή δεν έκρυψε ότι το βασικό «αγκάθι» παραμένει το συνταξιοδοτικό, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει αρκετές περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων» και θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο ακόμα μπορούν να συνεχιστούν, ενδεικτικό ότι τα περιθώρια για ελιγμούς μέσα στο πρόγραμμα είναι μάλλον περιορισμένα.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε πιο αρνητικός όσον αφορά την πρόοδο των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. «Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές», είπε, ενώ μίλησε και για καθυστερήσεις. Και ο ίδιος, βέβαια, παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην Αθήνα, αλλά υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελεί «διαπραγματευτικό χαρτί» στην προκειμένη.

Οσον αφορά την ένταση και τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι «δεν είναι παραγωγικό να λέμε ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά να βλέπουμε πόσο συγκλίνει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής των θεσμών θα φθάσουν στην Αθήνα με μια κοινή εκτίμηση και δεν θα είναι δύο ομάδες που θα ζητάνε δύο διαφορετικά πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή