Ελάφρυνση του χρέους ζητεί το ΔΝΤ

Ελάφρυνση του χρέους ζητεί το ΔΝΤ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κατεβάζει τους τόνους το ΔΝΤ, μιλώντας για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σύντομη επιστροφή της αποστολής, αλλά την ίδια στιγμή εμμένει στους υπολογισμούς του για δημοσιονομικό κενό στο 4%-5% του ΑΕΠ, κάτι που αντιστοιχεί σε μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν λιγότερο απαιτητικές αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε μία μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, και εκεί εντοπίζει πλέον τη συζήτηση. Οπως κατέστησε σαφές, όμως, το ίδιο δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα γίνει μεταξύ των Ευρωπαίων και των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο δείπνο των Βρυξελλών που συγκάλεσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν συζητήθηκε η πορεία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν ότι «έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στις συζητήσεις και θα περιμέναμε τη γρήγορη επιστροφή της αποστολής. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά το Eurogroup της Κυριακής». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται την άποψη των ελληνικών αρχών ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. «Το ΔΝΤ δεν ζητεί επιπλέον μέτρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι», τόνισε. Την ίδια στιγμή, όμως, είπε ότι το ΔΝΤ πάντα υποστήριζε ότι Ευρωπαίοι και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε πολύ φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, και όπως είπε στο blog του ο κ. Τόμσεν προσπάθησε να εξηγήσει τι χρειάζεται για να επιτευχθούν – κάτι που δεν είχε ποσοτικοποιηθεί ή συγκεκριμενοποιηθεί στο παρελθόν.

Ο κ. Ράις υποβάθμισε τις διαφορές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι και «οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι του προγράμματος και σε αυτό δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά». Ωστόσο, από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 4-5% του ΑΕΠ, παρά και τα τελευταία ελληνικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι θετικότερα από αυτά που υπολογίζει το ίδιο. Οπως παραδέχθηκε, αυτό το κενό είναι δύσκολο να καλυφθεί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που έχει υποστεί τόση λιτότητα, αλλά έσπευσε να το συνδέσει για μία ακόμη φορά με τις μεταρρυθμίσεις. Εξ ου και δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν λιγότερο απαιτητικές αν δινόταν μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας».

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Ράις είπε πως «γνωρίζουμε και έχουμε συναίσθηση της τεράστιας ανθρωπιστικής τραγωδίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή