«Γκρίζος καπνός» στο Προεδρικό

«Γκρίζος καπνός» στο Προεδρικό

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από οκτώ ώρες απαιτήθηκαν χθες προκειμένου να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και αυτή ήταν τελικά «κουτσουρεμένη», μια και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας υπέγραψαν οι κ. Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος και από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης. Ο Δημ. Κουτσούμπας αποχώρησε σχετικά νωρίς, καταθέτοντας υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ ο Βασ. Λεβέντης αρνήθηκε να υπογράψει, επιμένοντας στην ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ ζήτησε στη χθεσινή συνάντηση να συζητηθούν όλα τα θέματα και όχι μόνο το προσφυγικό. Για την κυβερνητική πλειοψηφία αξιολογείται ως θετικό βήμα η διευρυμένη στήριξη επί ενός βασικού πλαισίου προτάσεων με το οποίο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας τη Δευτέρα, επιδιώκοντας την ουσιαστική ενίσχυση της χώρας μας με αναλογική κατανομή του αριθμού των προσφύγων, με ενεργοποίηση της απευθείας επανεγκατάστασης από την Τουρκία, με πρόβλεψη για κυρώσεις έναντι των χωρών που αγνοούν τις συλλογικές αποφάσεις και κινούνται μονομερώς, με οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης.

Η πολύωρη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, καταδεικνύει τη βαθιά καχυποψία που διατρέχει τις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυσκολία υπέρβασής της και τη δυστοκία στον συγκερασμό διαφορετικών προσεγγίσεων. Οπως φάνηκε από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τους κ. Μητσοτάκη και Θεοδωράκη, αλλά και από την κ. Γεννηματά, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς, για ανεπάρκεια, αυτοσχεδιασμούς, αλλά και υλοποίηση πολιτικών που ουσιαστικά λειτούργησαν ενθαρρυντικά προς τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των επιλογών του σε πολιτικές και πρόσωπα, και μάλιστα σε αιτιάσεις σχετικά με την τέως υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι αντίστοιχη κριτική ασκείται στη Γερμανία από την Ακροδεξιά προς την κ. Μέρκελ. Εκτενής συζήτηση έγινε για τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και την κράτηση των τελευταίων σε κλειστά κέντρα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κλειστοί χώροι κράτησης λειτουργούν ήδη και παρέθεσε σχετική λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται  χώροι στην Κόρινθο, την Αμυγδαλέζα, στο Παρανέστι Δράμας, στην Ξάνθη, στον Ταύρο, στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο, ενώ ανέφερε ότι ήδη εκεί κρατούνται 1.204 άτομα, με τη συνολική χωρητικότητα να είναι μεγαλύτερη. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει προσανατολισμό όσον αφορά τη λειτουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης, παρά την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι προτεραιότητα είναι να ενεργοποιηθεί πλήρως η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.

Σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία προκλήθηκε από την επιμονή της κ. Γεννηματά να συμπεριληφθεί αναφορά στην ανακοίνωση σε λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης και σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος. Οι κ. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης τής επισήμαναν ότι δεν επρόκειτο ποτέ ο κ. Τσίπρας να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και, τελικά, υποχώρησε.

«Τήρηση συμφωνηθέντων με Ε.Ε.»

Δέσμευση της Αθήνας για τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., φύλαξη των συνόρων από κοινού με τον Frontex, αλλά και ενίσχυση των δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και των προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν, έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις, οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην των Δημ. Κουτσούμπα και Β. Λεβέντη. Παράλληλα και ενόψει της συνόδου της Δευτέρας, οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν από την Ε.Ε. να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη «τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες», τονίζοντας επίσης ότι «οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων», αλλά μόνον το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ανακοινωθέν καλείται η Ε.Ε. να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, να δρομολογήσει τα προγράμματα επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, αλλά και να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου η Αγκυρα να ανακόψει αμέσως τις ροές προς την Ε.Ε. και να συγκροτηθεί σταθερός και αξιόπιστος μηχανισμός μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Στο ανακοινωθέν αναδεικνύεται η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει ήδη αναλάβει η Αγκυρα, ενώ παράλληλα ζητείται οικονομική και υλικοτεχνική συνδρομή προς την Ελλάδα αλλά και άμεση αναθεώρηση, έστω και μεταβατικού χαρακτήρα, της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙI (σ.σ. που προβλέπει επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα πρώτης εισόδου, εν προκειμένω δηλαδή στην Ελλάδα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή