Πόροι από Κομισιόν για hotspots

Πόροι από Κομισιόν για hotspots

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιδεινώνεται η κατάσταση όσον αφορά το προσφυγικό, καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των εγκλωβισμένων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τον Πειραιά, στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία στην Ελλάδα. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω (σ.σ. η δομή ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία). Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες, αποδέχθηκε την πρότασή τους να οριστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε κάθε τομέα για να βελτιωθεί ο συντονισμός κυβέρνησης – ΜΚΟ.

Στην Ειδομένη εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας (γιατί τη νύχτα όσοι μπορούν να βρουν εναλλακτική λύση αποχωρούν), οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τις 12.000. Οι πρόχειρες υποδομές δεν επαρκούν ούτε για τους μισούς, με αποτέλεσμα πολλοί να κοιμούνται στο χώμα σε άθλιες συνθήκες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και βροχόπτωσης. «Παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται η διέλευση μικρού αριθμού ατόμων από τα σύνορα, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει εδώ με πολλές δυσκολίες διατηρούν ακόμα την ελπίδα ότι μπορεί να περάσουν στα Σκόπια και περιμένουν» εξηγεί εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Ειδομένη. Ενδεικτικά προχθές Πέμπτη πέρασαν 270 άτομα, στις 2 Μαρτίου 460, αλλά την 1η Μαρτίου μόνο 30.

Παράλληλα, και στον Πειραιά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους επιβατικούς σταθμούς όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες είναι ασφυκτική. Χθες, ο αριθμός των ανθρώπων στους τρεις σταθμούς ξεπερνούσε τους 3.000, ενώ αναμένονταν και νέες αφίξεις. Προστέθηκαν δύο προκάτ οικήματα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται εκεί είναι μεγάλος. Μάλιστα, ο δήμος Παλλήνης σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει ανάγκη για παιδικά καρότσια και σκηνές (τηλ. 6986-391.315). Το επαγγελματικό επιμελητήριο Πειραιώς έπειτα από σύσκεψη με φορείς, ζητεί από την κυβέρνηση να υπάρξει σχεδιασμός όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων στον Πειραιά.

Δηλώσεις Καμίνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να διαθέσει και δεύτερο χώρο (σ.σ. μετά την έκταση στον Ελαιώνα) για τη φιλοξενία προσφύγων, αρκεί να αποσυμφορηθεί η πλατεία Βικτωρίας. «Θα κάνουμε άλλη μια φορά αυτό που πρέπει, είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε και δεύτερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων, αρκεί να έχω τη διαβεβαίωση ότι το σημερινό αίσχος της πλατείας Βικτωρίας θα τερματισθεί» τόνισε ο δήμαρχος. Στο μεταξύ, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων έχουν αποσύρει από το Πεδίον του Αρεως, όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες, πάνω από 20 τόνους σκουπιδιών, ενώ η επιχείρηση καθαρισμού θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενωση δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή