ΝΑΤΟ, προσφυγικό συζήτησαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου

ΝΑΤΟ, προσφυγικό συζήτησαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσφυγικό και η συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τη μείωση των εισόδων μεταναστών από τον δρόμο του Αιγαίου, βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο των επαφών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον κ. Αλ. Τσίπρα και τον ομόλογό του κ. Ν. Κοτζιά. Στις εκτενείς δηλώσεις τις οποίες έκαναν οι κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου, συμφώνησαν ότι το προσφυγικό έχει ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα. «Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου στον βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως υπάρχουν θέματα προς επίλυση ανάμεσα στις δύο χώρες και επισήμανε πως «θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση, οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Εκδήλωσε τη στήριξή του προς την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. «Πρέπει καθεμιά πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία την ημέρα που συνετρίβη το Agusta Bell 212 στην Κίναρο, διά της οποίας η Αγκυρα διεκδικούσε την έρευνα και διάσωση στην περιοχή, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για να έχουμε φυσικά οφέλη». Και με μια μάλλον διφορούμενη διατύπωση επισήμανε: «Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια ζητήματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης. Εκεί δεν θέτουμε τέτοια θέματα, και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε».

Νωρίτερα, ο Γερμανός διοικητής της νατοϊκής μοίρας στο Αιγαίο, Γιοργκ Κλάιν, και ο διευθυντής Επιτελείου της MARCOM του ΝΑΤΟ, Τζόρτζιο Λάτσιο, είχαν επαφές με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, καθώς και άλλα επιτελικά στελέχη του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες που απαιτούνται ώστε να προωθηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ αλλά και αξιωματικοί του Λιμενικού παρουσίασαν στους νατοϊκούς απεσταλμένους το σύνολο των ροών και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται, προκειμένου, ιδίως ο κ. Κλάιν, ο οποίος θα κληθεί να διοικήσει τη μοίρα, να γνωρίζουν σε ποια σημεία του Αιγαίου πέφτει το μεγαλύτερο βάρος. Οι τελικές αποφάσεις για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ εκκρεμούν. Τη Δευτέρα, μαζί με τον πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο κ. Π. Καμμένος, ενώ τονίζεται πως επαφές στην έδρα της Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα θα έχει πριν από την ευρωτουρκική Σύνοδο, και ο κ. Νταβούτογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή