Στην Ειδομένη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στην Ειδομένη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμερικανική εμπλοκή στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, σηματοδοτεί η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα και την Ειδομένη εντός της εβδομάδος, πιθανόν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κ. Νούλαντ θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχος που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή προκειμένου να ενημερωθεί, να παρατηρήσει και να καταγράψει τις εντυπώσεις της, στα προβλήματα αυτά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η επίσκεψη της κ. Νούλαντ στην Ειδομένη, ίσως και στα Διαβατά, σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, ίσως υπό προϋποθέσεις, κάτι που θα ήθελε πολύ να ακούσει η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση, που έχει αναβαθμίσει την προσοχή της στο παρασκήνιο για την εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης αλλά και στο προσφυγικό, αναμένει ιδιαίτερα την επίσκεψη της κ. Νούλαντ προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση και η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στις Βρυξέλλες και γενικότερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι, αν και η ανάμειξη των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη λόγω του γεγονότος ότι ήδη βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, εν τούτοις η εμπλοκή της Ουάσιγκτον δεν παύει να αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Την ανάμειξη των ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και πολύ καιρό και οι Γερμανοί. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η Αγκελα Μέρκελ, με την πρότασή της για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, επεδίωκε κατά κάποιο τρόπο να «σύρει» τις ΗΠΑ προς την περιοχή.

Προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η Συρία και γενικότερα η κατάσταση στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης της κ. Νούλαντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή