Σε οφέλη από την Ε.Ε. μέσω του προσφυγικού αποσκοπεί ο Ερντογάν

Σε οφέλη από την Ε.Ε. μέσω του προσφυγικού αποσκοπεί ο Ερντογάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί μέσω της προσφυγικής κρίσης να αποκομίσει θεσμικά και οικονομικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταθέτουν αρκετοί Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι επικρίνουν τον Τούρκο πρόεδρο για τη στρατηγική που ακολουθεί έναντι της Συρίας, αν και σπεύδουν να υπογραμμίσουν το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό βάρος που έχει επωμισθεί η χώρα τους από την παρουσία 3 εκατ. προσφύγων και το οποίο δεν δείχνει να αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ε.Ε.

«Από την οπτική της Αγκυρας, το προσφυγικό είναι στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ζήτημα αφορά την εσωτερική κατάσταση που δημιουργείται και διχάζει τις κοινωνίες», δηλώνει στην «Κ» ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν. «Είναι πλέον μια βασική παράμετρος της εξελισσόμενης σχέσης με την Ε.Ε., καθώς η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ως απόρροια του προσφυγικού ζητήματος έχει αποκτήσει ένα νέο ειδικό βάρος, το οποίο της επιτρέπει να παρακάμπτει μέρος της σκληρής κριτικής που της ασκεί η Ευρώπη για τα κενά σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές πρακτικές στο εσωτερικό», αναφέρει και υπογραμμίζει πως «ταυτόχρονα της επιτρέπει να θέτει προς την Ε.Ε. περισσότερο πιεστικά τις δικές της απαιτήσεις για θέματα, όπως είναι η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας και η άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη».

150.000 γεννήσεις

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ε.Ε. ότι δεν επιδεικνύει την πρέπουσα ευαισθησία για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα το προσφυγικό κύμα. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Λούτφι Ελβάν, μόνον οι γεννήσεις στην Τουρκία από Σύρους γονείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπερβεί τις 150.000. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να παράσχει τις αναγκαίες βασικές υπηρεσίες στην πλειονότητα των Σύρων προσφύγων που ζουν σε διάφορα σημεία της χώρας και προσπαθούν να επιβιώσουν με δικά τους μέσα. Ενήλικοι και παιδιά εργάζονται πολλές ώρες για ελάχιστο μισθό», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Cihan, Χαμίτ Μπιλίτσι.

Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού έχει κοστίσει περί τα 10 δισ. δολ. την τελευταία πενταετία. Καθώς τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται πλέον υπό μεγάλη πίεση, «είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει το τουρκικό κράτος να ξοδεύει αυτά τα ποσά, ενώ και τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την Ε.Ε. υπολείπονται του ύψους χρηματοδότησης, που απαιτεί μια μακροπρόθεσμη διαχείριση της κατάστασης», σημειώνει ο κ. Μπιλίτσι.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «το μήνυμα που εκπέμπεται μέχρι τώρα είναι σαφές: Συνεχίστε να έρχεστε, με κάποιο τρόπο θα τα καταφέρετε. Θα συνεχίσουν, λοιπόν, να έρχονται και θα περνούν στην Ευρώπη γιατί το συνολικό μήκος των συνόρων που πρέπει να κλείσει η Τουρκία (με τη Συρία και το Ιράκ) υπερβαίνει τα 1.500 χλμ. και αυτό είναι σχεδόν αδύνατο».

Ο κ. Ουλγκέν σημειώνει ότι η ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης του NATO «προκαλεί κάποια έκπληξη με δεδομένη τη διστακτικότητα της Τουρκίας να εμπλέξει τη Συμμαχία σε πτυχές του Αιγαίου» και εκτιμά πως «η Αγκυρα δέχθηκε με απροθυμία τη γερμανική πρόταση, αλλά θα ήταν πολιτικά δύσκολο να την απορρίψει τη στιγμή που η προσφυγική κρίση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις και βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή