Στη Βουλή η συνέχεια με την καταγγελία Τσατάνη

Στη Βουλή η συνέχεια με την καταγγελία Τσατάνη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο θα δοθεί πλέον η συνέχεια της αναφοράς – καταγγελίας της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αίσθηση στο δικαστικό σώμα. Η καταγγελία της εισαγγελέως –είναι η αρχαιότερη στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών– στρέφεται κατά του υπουργού αποδίδοντάς του ενέργειες παρέμβασης στο έργο της αλλά και διατύπωση εκφοβιστικών εκφράσεων και απειλών. Ο υπουργός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, αλλά και με ανακοίνωσή του, αρνείται τα καταγγελλόμενα και δίδει εντελώς διαφορετική εκδοχή από εκείνη που περιγράφεται στην τρισέλιδη – χειρόγραφη αναφορά της εισαγγελέως.

Στο πλευρό του κ. Παπαγγελόπουλου έσπευσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο οποίος και σημείωσε ότι ο αναπλ. υπουργός «έχει την απόλυτη στήριξη από όλους μας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας – αναφοράς έπεσε σαν κεραυνός στο δικαστικό σώμα καθώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει προηγούμενο καταγγελίας δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού κατά εν ενεργεία υπουργού. Τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα σχετίζονται, όπως περιγράφει η ίδια, με τον χειρισμό της υπόθεσης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία έθεσε στο αρχείο έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα.

Κατά την εισαγγελέα, ο υπουργός τής ζήτησε πιεστικά να παραιτηθεί των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να χειριστεί το θέμα η Εισαγγελία Διαφθοράς, και σε τηλεφωνικές συνομιλίες που ακολούθησαν διατύπωσε σε βάρος της απειλές και εκφράσεις εκφοβισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος αρνείται ότι παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως και ότι εκτόξευσε σε βάρος της απειλές και κάνει λόγο για συνάντηση που έγινε στο γραφείο του με δική της πρωτοβουλία. Ο ίδιος αναφέρει ότι περιορίστηκε να της εκφράσει τη νομική του άποψη για τον χειρισμό της υπόθεσης κατόπιν δικού της αιτήματος, ενώ για τους χειρισμούς της υπόθεσης από την εισαγγελέα επικαλείται τις ενστάσεις της κυπριακής πλευράς (του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης). Χθες στο θέμα παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα αναφερόμενα από την εισαγγελέα περί παρεμβάσεων στο έργο της «εγείρουν έντονο προβληματισμό και προκαλούν ανησυχία στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και της κοινωνίας ευρύτερα».

Στην «ανάγκη άμεσης και εις βάθος διερεύνησης της υπόθεσης» έχει ήδη αναφερθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας παράλληλα πως «προκύπτουν μεγάλα θεσμικά ζητήματα από τις παραδοχές που έχει ήδη κάνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης». Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επίσης ζητήσει εγγράφως την ειδική σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ αντίστοιχο αίτημα προανήγγειλε ότι θα καταθέσει και η Νέα Δημοκρατία.

Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε επισήμως στην Ολομέλεια, όπως τυπικώς προβλέπεται, η άφιξη της δικογραφίας και της επιστολής του κ. Παπαγγελόπουλου στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Σε τέτοιες περιπτώσεις επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, εφόσον, σύμφωνα με τον κανονισμό, υποβληθεί αίτημα από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή