Ανοδος ξενοφοβικού AfD στην Εσση

Ανοδος ξενοφοβικού AfD στην Εσση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το αντιμεταναστευτικό AfD στις δημοτικές εκλογές της Εσης, σε μία εξέλιξη που θεωρήθηκε προάγγελος αποτελεσμάτων στις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν σε τρία γερμανικά κρατίδια την Κυριακή. Το αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην προσέλκυση ψηφοφόρων στα δεξιά της χριστιανοδημοκρατίας, αλλά στην τεράστια αποχή των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων.

Οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο χριστιανοδημοκρατικό CDU της καγκελαρίου Μέρκελ σημείωσαν πτώση 5,5 μονάδων, επικρατώντας οριακά των Σοσιαλδημοκρατών, που έπεσαν 3,5 μονάδες. Ακολούθησε το ανύπαρκτο στην προηγούμενη αναμέτρηση AfD με 13,2% και οι Πράσινοι, που έχασαν έξι μονάδες, πέφτοντας στο 11%. Σε πολλές αναμετρήσεις κυριάρχησε η οργή για τοπικά θέματα, όπως οι περικοπές θέσεων στα γυμνάσια και η έλλειψη επενδύσεων σε έργα υποδομής. «Ηταν μια κλασική ψήφος διαμαρτυρίας», είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο Φόλκερ Μπουφιέ.

«Τα παραδοσιακά κόμματα παραπαίουν», υποστήριξε η επικεφαλής του AfD Φράουκε Πέτρι. Η Πέτρι είναι η υπεύθυνη για το πέρασμα του AfD από τη ρητορική κατά του ευρώ στη ρητορική κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για στροφή προς τα δεξιά», αντέτεινε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Mάνφρεντ Γκίλνερ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσδιορίζονται στο χώρο δεξιότερα της χριστιανοδημοκρατίας δεν αυξήθηκε. «Ως ποσοστό των εχόντων δικαίωμα ψήφου, η δύναμή τους παραμένει σταθερή», είπε ο Γκίλνερ. Ο χώρος που εξέφρασε τώρα το AfD έχει στο παρελθόν εκφραστεί από κόμματα όπως το NPD, οι Ρεπουμπλικανοί και η DVU και τα ποσοστά του επί των εχόντων δικαίωμα ψήφου ήταν και παραμένουν 5% ώς 6%.

Προκειμένου αυτό το 6% να διπλασιαστεί, απαιτήθηκε μαζική αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες. Η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα στην Εσση την Κυριακή δεν ξεπέρασε το 48%, ενώ στην πρωτεύουσα Βισμπάντεν ήταν μόλις 39%. «Η ελκτική ισχύς των μεγάλων κομμάτων μειώνεται δραματικά», σημείωσε ο Γκίλνερ στην ιστοσελίδα Spiegel Online, επισημαίνοντας ότι το μεν AfD κινητοποίησε την εκλογική του πελατεία με άξονα το προσφυγικό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν τις δικές τους δυνάμεις.

«Το AfD επωφελείται περισσότερο από όλα τα κόμματα από την προσφυγική κρίση», προσέθεσε ο επικεφαλής του Forsa, σημειώνοντας ότι «για τους περισσότερους πολίτες το αποφασιστικό ζήτημα δεν είναι το προσφυγικό, αλλά η αίσθηση ότι τα κατεστημένα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τα τοπικά ζητήματα που τους απασχολούν. Τα ενοίκια, τα σχολεία, τα πεζοδρόμια, τα εργοτάξια, τα σκουπίδια – για όλες αυτές τις καθημερινές δυσκολίες οι πολίτες θεωρούν ότι δεν εισακούονται».

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη 13η Μαρτίου, ημερομηνία περιφερειακών εκλογών στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, στο εύπορο δυτικογερμανικό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πτώση των Χριστιανοδημοκρατών και στα τρία κρατίδια, αν και πιθανολογείται ότι το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορεί να περάσει από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Βάδης. Η προοπτική αυτή, όμως, περιλαμβάνει ένα πρωτόγνωρο στοιχείο για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μπορεί να κληθούν να κυβερνήσουν ως ελάσσων εταίρος των Πρασίνων, αφού ο νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο Πράσινος Βίνφριντ Κρέτσμαν, φαίνεται να διατηρεί στο ακέραιο τη δημοτικότητά του. Αυτοί που έχουν υποφέρει από τη συγκυβέρνηση μαζί του είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση με το AfD.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή