Ο Ερντογάν «φιμώνει» και το Cihan

Ο Ερντογάν «φιμώνει» και το Cihan

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τα άκρα τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν φίμωσε χθες άλλη μια ενοχλητική φωνή: το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, το οποίο πρόσκειται στον ισχυρής επιρροής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενό σύμμαχο του Ερντογάν και, από το 2013, υπ’ αριθμόν 1 αντίπαλό του.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να διορίσει τριμελή επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του γνωστού πρακτορείου, που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο Feza Gazetecilik. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η εφημερίδα Zaman –η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας– η οποία τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο των τουρκικών αρχών, την περασμένη Παρασκευή, με μια άλλη δικαστική απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Οι νέοι διαχειριστές, που ορίστηκαν από το δικαστήριο, απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί και αρθρογράφους της Ζaman, η οποία άλλαξε εν μια νυκτί πολιτική γραμμή και κυκλοφόρησε, την επομένη, με λιβανωτούς για τον Ερντογάν και την κυβέρνηση Νταβούτογλου.

Ο 74χρονος Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ηγείται μουσουλμανικής αδελφότητας με μεγάλο εκδοτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και με ισχυρή διείσδυση στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση. Ο Γκιουλέν υποστήριξε τον Ερντογάν εναντίον του κεμαλικού βαθέος κράτους, αλλά ήρθε σε μετωπική ρήξη μαζί του το 2013, οπότε αστυνομικοί και εισαγγελείς οι οποίοι θεωρήθηκαν προσκείμενοι στην αδελφότητα άρχισαν έρευνες για διαφθορά, οι οποίες άγγιξαν το στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την αδελφότητα «παράλληλο κράτος», την κατηγόρησε ότι συνωμοτεί για την ανατροπή της κυβέρνησής του και κίνησε διαδικασία διώξεων εναντίον της.

Στις αρχές Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν έναν άλλο επιχειρηματικό όμιλο που συνδέεται με την αδελφότητα, τον όμιλο Koza Ipek, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν δύο εφημερίδες και ισάριθμα τηλεοπτικά κανάλια.

Η φίμωση της Zaman προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, τις οποίες οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χειραγώγηση της τουρκικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι αντίκειται στις ευρωπαϊκές αξίες. Γεγονός παραμένει ότι οι διώξεις του Τύπου στην Τουρκία μόνο πλατωνικά απασχόλησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε το νέο πλήγμα εναντίον της ελευθεροτυπίας, αυτή τη φορά με στόχο το πρακτορείο Cihan.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP Μπουλέντ Τεζκάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του Ερντογάν, του Νταβούτογλου, του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, κατηγορώντας τους για «υπόθαλψη της τρομοκρατίας». Στη μηνυτήρια αναφορά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι, στη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό, οι κυβερνήσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου επέτρεψαν στο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν να μαζεύει όπλα, αφήνοντάς το πρακτικά ανενόχλητο, με μόνο αντάλλαγμα την ηρεμία στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο στο κουρδικό πρόβλημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή