Ο νέος γύρος συνομιλιών για το Συριακό στις 14 Μαρτίου

Ο νέος γύρος συνομιλιών για το Συριακό στις 14 Μαρτίου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει, αν όλα πάνε καλά, ο νέος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το Συριακό, στη Γενεύη. Αυτό ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι τμηματικές και «εκ του σύνεγγυς». Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματευτές της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν θα συνεδριάζουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά κάθε μια από τις δύο αντιπροσωπείες θα έχει διαβουλεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξή τους, καθώς η αντιπολίτευση αποσύρθηκε λόγω της επέλασης του κυβερνητικού στρατού, που υποστηριζόταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, στην περιοχή του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η προσωρινή εκεχειρία που άρχισε να εφαρμόζεται στις 27 Φεβρουαρίου, βάσει του κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου, οδήγησε σε δραματική πτώση του επιπέδου της βίας, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως επιθυμούν τα Ηνωμένα Εθνη. Αν και η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κυριότερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, τη λεγόμενη Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press γαλλική διπλωματική πηγή υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά, αναμένεται δε να αποφασίσει εντός των ερχόμενων ημερών. Ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν μειωθεί δραστικά από την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας -η οποία δεν περιλαμβάνει τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Αλ Νούσρα- κάτι που δεν συμβαίνει ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, με τους βομβαρδισμούς του συριακού κυβερνητικού στρατού.

Από την πλευρά του, το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, η ένοπλη πτέρυγα του οποίου αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόμαχους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους, επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα εμπόδια που απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην HNC και τους υποστηρικτές της. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος, Σάλεχ Μουσλίμ, δήλωσε ότι η HNC τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου Ασαντ, ενώ εκείνο που επειγόντως απαιτείται είναι μια συμφωνία για μόνιμη και πλήρη εκεχειρία. Επιπλέον, ο Μουσλίμ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία ότι «επιδιώκουν να εμποδίσουν την πολιτική επίλυση του προβλήματος». Οι εντάσεις μεταξύ των Κούρδων και ισλαμικών ομάδων της αντιπολίτευσης κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο, όταν το PYD κατήγγειλε ορισμένες από αυτές ότι παραβίασαν την εκεχειρία και επιτέθηκαν στην περιοχή του Χαλεπίου, Σεΐχ Μακσούντ.

Ρουκέτες στην πόλη Κιλίς

Στο μεταξύ, οκτώ ρουκέτες που προέρχονταν από περιοχή της Συρίας η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος έπληξαν χθες την παραμεθόριο τουρκική πόλη Κιλίς. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Χασάν Κάρα, από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα 54 χρόνων και ένα αγοράκι τεσσάρων χρόνων, ενώ άλλο ένα, ηλικίας έξι χρόνων, τραυματίστηκε. Ο τουρκικός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε κατ’ επανάληψη θέσεις Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, κάτι που δεν συνεχίστηκε, ωστόσο, μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή