Λίστα 25 έργων καταρτίζει η κυβέρνηση για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ

Λίστα 25 έργων καταρτίζει η κυβέρνηση για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίστα με 25 έργα προτεραιότητας, που θα μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ, επιδιώκει να καταρτίσει έως τα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για έργα που αφορούν σε υποδομές και τα οποία για να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πακέτο Γιούνκερ θα πρέπει να έχουν και ιδιωτική συμμετοχή, π.χ. μέσω ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας ότι παράγουν έσοδα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: η επόμενη ημέρα», ο κατάλογος των 25 έργων θα αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Επενδυτικών Εργων. Το γεγονός, πάντως, έχει κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των υπουργείων, που θα πρέπει να προτείνουν ώριμα έργα και κατάλληλα για χρηματοδότηση, με βάση τους όρους του πακέτου Γιούνκερ.

Ο γενικός γραμματέας υποδομών Γιώργος Δέδες προανήγγειλε χθες, στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας, ότι θα προτείνει την επέκταση της Αττικής Οδού προς το Λαύριο και την αναβάθμιση του λιμένος Λαυρίου. Στις προτάσεις του υπουργείου Υποδομών είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μαζί με τις οδικές συνδέσεις με την Εγνατία Οδό αλλά και τους σιδηροδρομικούς άξονες Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου. Αντίστοιχα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε ως προτεινόμενα έργα την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και τον εκσυγχρονισμό του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων.

Στα υποψήφια έργα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρη Τζώρτζη, είναι η επενδυτική πλατφόρμα για ευρυζωνικές υποδομές, ενώ μεταξύ των προτάσεων προς συζήτηση είναι και η ενεργειακή εξοικονόμηση των δημοσίων κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές, κ.λπ., τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν ως πακέτο έργων για να γίνουν ελκυστικά και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Οι συζητήσεις διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία έχει αναλάβει και τον ρόλο της αξιολόγησης των επενδύσεων.

Οπως διευκρίνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Αργύρης Περουλάκης, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν εντάξει έργα στο πακέτο Γιούνκερ. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί από άλλα κράτη-μέλη επενδύσεις άνω των 60 δισ. ευρώ σε τομείς που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, από την υγεία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επεξεργαστεί τη σχετική λίστα και να καταλήξει σε 25 έργα που θα προταθούν σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στην προώθηση της συνεργασίας με θεσμικούς χρηματοδοτικούς φορείς, όπως η ΕΤΕπ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το IFC, καθώς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΣΔΙΤ. Η EBRD, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα Αλκη Δρακινό, είναι θετική για την ευρύτερη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και ήδη έχει πάρει μέρος σε έξι πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ και το επενδυτικό fund Diorama.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή