Συντήρηση από ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο

Συντήρηση από ΕΜΠ στον Πανάγιο Τάφο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λάμψη του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ζήλεψε το… μισό υπουργικό συμβούλιο και παρευρέθη χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, στην παρουσίαση του προγράμματος του ΕΜΠ για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κουβούκλιου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο Π. Κουρουμπλής, ο Τρ. Αλεξιάδης, ο Αρ. Μπαλτάς, ο Κ. Φωτάκης, η Μ. Χρυσοβελώνη ήταν εκεί, καθώς και ο Αλ. Φλαμπουράρης (εκπροσωπώντας τον Αλ. Τσίπρα που βρισκόταν στη Σμύρνη), που ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης όταν χαιρετούσε την Τ. Μοροπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Η έρευνα εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ – εκτός από την κ. Μοροπούλου, μετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανώλης Κορρές, Αγρονόμων-Τοπογράφων Α. Γεωργόπουλος και Πολιτικών Μηχανικών Κ. Σπυράκος. Σημαντικό επίτευγμα της ομάδας ήταν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης διασφαλίστηκε η συνέχιση της προσκυνηματικής λειτουργίας του Παναγίου Τάφου. «Το γεγονός αυτό διατρανοί με τον πλέον δυνατόν τρόπον ότι ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως με κέντρον αυτού τον Πανάγιο Τάφον αποτελεί μνημείον της παγκοσμίου κληρονομίας του Χριστιανισμού και σημείον αναφοράς της διεθνούς κοινότητας των Αρχιτεκτόνων», δήλωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Από την πλευρά του, ο αναπλ. υπουργός Ερευνας Κώστας Φωτάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλία που θα αφορά την έρευνα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά με άξονα αντίστοιχες έρευνες που εκπονούνται στα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς έκανε επίδειξη μαύρου χιούμορ: «Επιτρέψτε μου το οξύμωρο της φράσης, όμως ο Πανάγιος Τάφος είναι ο πιο ζωντανός χώρος που υπάρχει», έχοντας ίσως κατά νουν πόσοι πολλοί προσκυνητές τον επισκέπτονται αποζητώντας βοήθεια και φώτιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή