Η Ουκρανία απαιτεί από τη Ρωσία αποφυλάκιση της πιλότου

Η Ουκρανία απαιτεί από τη Ρωσία αποφυλάκιση της πιλότου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η Ουκρανία απαίτησε χθες την άμεση αποφυλάκιση της Ουκρανής πιλότου στρατιωτικού αεροπλάνου Νάντια Σαβτσένκο, η οποία δικάζεται στη Ρωσία για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας. «Απαιτούμε από τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τη Νάντια Σαβτσένκο και να σταματήσει αυτή τη δικαστική φάρσα» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαριάνα Μπέτσα. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, εκτίμησε από την πλευρά του πως η αποφυλάκιση της Σαβτσένκο, που απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της και καταγγέλλει ότι η δίκη της είναι «πολιτική», αποτελεί μια «πρόκληση» για τη διεθνή κοινότητα. «Είναι μια πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να απελευθερώσει την Ουκρανή Νάντια Σαβτσένκο», ανέφερε ο Γιατσένιουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου.

Νωρίτερα, χθες, η 34χρονη Σαβτσένκο ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου εν αναμονή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας στις 21 και 22 Μαρτίου. Η πιλότος, που στη χώρα της θεωρείται εθνική ηρωίδα, κατηγορείται ότι έδωσε πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό για τη θέση δύο Ρώσων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από πυρά όλμου στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014.

Την αποφυλάκισή της ζήτησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, Στέφεν Ζάιμπερτ, με το επιχείρημα ότι η δίκη της αντιβαίνει στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ ο συνήγορός της προειδοποίησε ότι η Σαβτσένκο ενδέχεται να πεθάνει προτού ολοκληρωθεί η δίκη της.

Ο Νικολάι Πολόζοφ ανέφερε ότι η πελάτισσά του έχει σοβαρά καρδιακά προβλήματα και πυρετό, αφότου σταμάτησε να τρώει και να πίνει νερό την περασμένη εβδομάδα. «Κινδυνεύει η ζωή της. Ως συνήγορός της, βασικό καθήκον μας είναι να επιτρέψουμε σε Ουκρανούς γιατρούς να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας της», είπε χαρακτηριστικά. «Θυμηθείτε, παίζουμε με τη ζωή μου. Και θα κερδίσω», δήλωσε η Σαβτσένκο ενώπιον του δικαστηρίου. «Το διακύβευμα είναι μεγάλο κι εγώ δεν έχω να χάσω κάτι», συμπλήρωσε. Οι συνήγοροί της εξήγησαν ότι δεν μπορούν να την πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας εκτός αν οι ρωσικές αρχές ζητήσουν την άμεση αποφυλάκισή της ή τουλάχιστον παρέχουν εγγυήσεις ότι θα το κάνουν. «Είτε θα υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση ή θα πεθάνει», απείλησε ο Πολόζοφ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2015, και δύο ακόμη νομπελίστες, η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ και ο Λιθουανός Τομάς Βενκλόβα υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή «προς τους Eυρωπαίους ηγέτες», εξηγώντας ότι διακυβεύονται η ζωή της πιλότου και η αξιοπιστία της Ευρώπης. «Η ικανότητά μας να της σώσουμε τη ζωή θα θέσει σε δοκιμασία την αποτελεσματικότητα της διεθνούς διπλωματίας και τη δέσμευσή μας απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει η επιστολή που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και την επόμενη μέρα είχε υπογραφεί από 5.000 αναγνώστες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή