Προειδοποίηση από ΔΝΤ για εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας

Προειδοποίηση από ΔΝΤ για εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για τον «εκτροχιασμό» της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, στο πλαίσιο εκδήλωσης της αμερικανικής ένωσης για την οικονομία της επιχειρηματικότητας (National Association for Business Economics) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Παρούσα ήταν, επίσης, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν. «Είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», τόνισε o κ. Λίπτον στην ομιλία που έδωσε στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων BBC. Μία ημέρα αφότου η Κίνα ανακοίνωσε πτώση των εξαγωγών της πάνω από 25% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο κ. Λίπτον τόνισε πως τα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την τελευταία προειδοποίηση του ΔΝΤ, ένα μήνα πριν, πως η κατάστασή της είναι «εύθραυστη». «Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποστεί απώλειες 6% από τις αρχές του έτους, αντανακλώντας πτώση της κεφαλαιοποίησής τους πάνω από 6 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Λίπτον. Είναι, προσέθεσε ο ίδιος, περίπου το ήμισυ των 12,3 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκαν σε απώλειες στην κλιμάκωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-09.

Ως αντίδοτο σε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Λίπτον πρότεινε την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές, οι οποίες είναι αναγκαίες σε ορισμένες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, διότι ασκούν θετική επίδραση στην υπόλοιπη οικονομία. Συμπλήρωσε, επίσης, πως η αύξηση μισθών και η μείωση φόρων είναι ωφέλιμα μέτρα για ενίσχυση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο κ. Λίπτον παρότρυνε, επίσης, τη λήψη συντονισμένων μέτρων σε παγκόσμια κλίμακα, μια πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα διά στόματος και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε.

Το Ταμείο αναμένεται τον Απρίλιο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από την τελευταία εκτίμηση του 3,4%. Οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη θορυβηθεί από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο υποτονικό κλίμα στην παγκόσμια ζήτηση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, ενώ οι εξαγωγές της Κίνας εξακολουθούν να είναι η κινητήριος δύναμη στην οικονομία της. Ομως, τον Φεβρουάριο υποχώρησαν για όγδοο διαδοχικό μήνα και οι εισαγωγές για 16ο συναπτό μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή