Προς μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Προς μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 21 Μαρτίου προσδιορίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για να εξετασθούν τα θέματα Δικαιοσύνης, την οποία ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης, που με τον ελιγμό αυτό κατάφερε να μεταθέσει χρονικά τη διερεύνηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας των καταγγελιών για παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προς δικαστική λειτουργό. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διατηρήσει το πάνω χέρι στη δημόσια συζήτηση για ζητήματα διαφθοράς, αποκρούοντας με τακτικισμούς τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών, που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη υπόθεση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σε ενιαίο μέτωπο, ενισχύοντας τη βαρύτητα του αιτήματος διερεύνησης. Αντί για διαφώτιση των καταγγελιών μέσω της διερεύνησής τους, είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να απαξιώσει τους καταγγέλλοντες πολιτικούς φορείς, επαναφέροντας το σύνολο των καταγγελιών και των υπονοουμένων του για ανοχή τους (τουλάχιστον) στη διαφθορά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι πρώτα πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί με τις ομιλίες τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο της σχετικής συζήτησης και μετά να επιληφθεί του θέματος η Επιτροπή. Οπως ήταν φυσικό, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι διαμαρτυρήθηκαν διά των εκπροσώπων τους στη Διάσκεψη, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών πρέπει άμεσα να συνεδριάσει για το ζήτημα και πως ο ρόλος της είναι ανεξάρτητος από τη διαδικασία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των αρχηγών. Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία και στη Διάσκεψη, και όπως ήταν αναμενόμενο υπερίσχυσε η θέση την οποία διατύπωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επικαλούμενη όσα αποκαλύπτονται αναφορικά με τα διαδραματιζόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι εγείρονται μείζονα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των Θεσμών, ενώ είχε ζητήσει να κληθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το αρχικό αίτημα είχε υποβάλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ πρόσφατα και η Ν.Δ. ζήτησε επισήμως την άμεση κλήση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή Δημ. Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Δ.Σ. Πειραιά

Την ίδια στιγμή, την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών της εισαγγελέως Εφετών, Γ. Τσατάνη, η οποία με αναφορά της στον Αρειο Πάγο υποστηρίζει ότι εκβιάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο έρευνας της δικογραφίας που αφορά τον πρόεδρο της MIG Aνδρέα Βγενόπουλο, ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Σε ανακοίνωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πάγια θέση του «είναι ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών και η στήριξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Φρονούμε ότι είναι επιτακτική η άμεση και διαφανής διερεύνηση της συγκεκριμένης υποθέσεως, προκειμένου να μην παραμένουν σκιές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης της δοκιμαζόμενης Δημοκρατίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή