Ιταλοί καραμπινιέροι στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Ιταλοί καραμπινιέροι στα ελληνοαλβανικά σύνορα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για επικείμενη εμφάνιση στα σύνορά τους προσφυγικών ροών προερχόμενων από την ανθρωποθάλασσα των εγκλωβισμένων στην ελληνική «δεξαμενή» προσφύγων/μεταναστών, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις όμορες χώρες στον Βορρά, που προχωρούν στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των μεθορίων τους με την Ελλάδα.

Η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο… Ιταλοί καραμπινιέροι. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».

Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Ούτε βέβαια τους διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Εβρου, δύο Βουλγάρων υπηκόων, που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη. «Τέτοια κρούσματα θα αυξηθούν την άνοιξη» έλεγε στην «Κ» αστυνομική πηγή της περιοχής.

Στελέχη ΜΚΟ στην Ειδομένη, σχολιάζοντας την επιμονή εκατοντάδων προσφύγων να μεταβούν, ακόμα και από τα γειτονικά κέντρα φιλοξενίας στα σύνορα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, έλεγαν πως «δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι τους μπορεί να τελειώσει εδώ, τρέφουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν». Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και σ’ εκείνους που παραμένουν στην είσοδο της αγκαθωτής πύλης και γι’ αυτό δεν θέλουν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπως τους προτείνουν οι Αρχές.

Οσο κυλάει ο χρόνος και η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τόσο έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος επιδημιών. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος μετά την Ειδομένη μετέβη στη Γευγελή και στη συνέχεια στο κέντρο προσωρινής παραμονής στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται 1.500 πρόσφυγες και ενημερώθηκε διεξοδικά από τον υπεύθυνο του καταυλισμού, κ. Αθανάσιο Παπαθεμελή. Και στις δύο επισκέψεις αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή