Υψηλά μπόνους στο εξωτερικό παρά τις ζημίες

Υψηλά μπόνους στο εξωτερικό παρά τις ζημίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πακέτα αποζημίωσης και μπόνους που θα λάβουν τα υψηλόβαθμα στελέχη για το 2015 σε κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου καταδεικνύουν πως εξακολουθούν να είναι εξωπραγματικά, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις απογοητευτικές επιδόσεις των ομίλων που διοικούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Petroleum (BP), Mπομπ Ντάντλεϊ, θα λάβει πακέτο αποζημίωσης 19,6 εκατ. δολαρίων για το 2015 με αύξηση 20% παρά τις καθαρές ζημίες που ανακοινώθηκαν για το έτος από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ενα χρόνο πριν, τα αφεντικά των Exxon Mobil και Chevron εισέπραξαν αποζημίωση 33 και 26 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, παρά την υποτονική κερδοφορία τους.

Η Royal Bank of Scotland δυσκολεύτηκε να δικαιολογήσει την υπερδιπλάσια αποζημίωση που παραχώρησε στον διευθύνοντα σύμβουλο Ρος Μακ Εβαν, με τον ίδιο να παραιτείται από ένα εκατ. στερλίνες. Από 3,8 εκατ. στερλίνες, ο κ. Μακ Εβαν έλαβε 2,7 εκατ. που είναι, όμως, 100πλάσιες του μέσου μισθού στη βρετανική τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους από την κρίση του 2008, ανακοινώνοντας ζημίες 2 δισ. στερλινών επί όγδοο συναπτό έτος. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ΗΠΑ δήλωσαν το 2013 αποζημίωση 331 φορές μεγαλύτερη από τις απολαβές των υπαλλήλων τους όταν η αναλογία ήταν 46 προς 1 το 1983. Το χάσμα αυτό είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με την Ελβετία και τη Γερμανία. Στην αλυσίδα φαστ φουντ McDonald’s η αναλογία εκτοξεύεται στο 644 προς 1.

Διαμάχη για τα μεγάλα «πακέτα»

Τελευταίως έχει πυροδοτηθεί μια τεράστια διαμάχη για τα πακέτα αποζημίωσης των διευθυνόντων συμβούλων. Σε έρευνα του Harvard Business Review απορρίπτεται η καθιερωμένη πρακτική της σύνδεσης των αποδοχών με τις επιδόσεις της εταιρείας, προτείνοντας συμβόλαιο με σταθερούς μισθούς. Επισημαίνεται, δε, πως το 60% με 80% των αποζημιώσεων των διευθυνόντων συμβούλων είναι συνδεδεμένο με κέρδη ανά τρίμηνο, τις τιμές των μετοχών ή έναν άλλο μεταβλητό παράγοντα. Ούτε αυτό, όμως, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τελικά. Μπόνους παραχωρούνται σε πολλές περιπτώσεις ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματα ή την κατάρρευση των μετοχών. Αφοπλιστικά ειλικρινής ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν. «Δεν έχω ιδέα γιατί προσέφεραν ένα συμβόλαιο με μπόνους. Δεν θα εργαστώ περισσότερο ή λιγότερο σε ένα χρόνο ή μια ημέρα επειδή κάποιος θα με πληρώσει περισσότερο ή λιγότερο». O γερμανικός κολοσσός δεν αποκάλυψε το ύψος της αποζημίωσης του κ. Κράιαν, αλλά οι καθαρές ζημίες της τράπεζας ανήλθαν το 2015 στα 6,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή