Εκκληση Οσμπορν για παραμονή στην Ε.Ε.

Εκκληση Οσμπορν για παραμονή στην Ε.Ε.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκκληση για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. απηύθυνε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού.

«Η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και οικονομικά πιο εύρωστη εντός μιας αναμορφωμένης Ε.Ε. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες που έχει κάνει ο βρετανικός λαός», είπε ο Οσμπορν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Οσμπορν επικαλέστηκε τα ευρήματα του Γραφείου Προϋπολογισμού της βρετανικής Βουλής αναφορικά με το πιθανό κόστος μιας βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. «Μια ψήφος για την έξοδο στο δημοψήφισμα μπορεί να φέρει εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με τους ακριβείς όρους της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε.», έχει αποφανθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού. «Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα, πλήττοντας το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα και μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις χρηματαγορές και τις λοιπές αγορές».

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη, ο Οσμπορν διευκρίνισε ότι αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι η Βρετανία θα επιλέξει να παραμείνει στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Εστω και έτσι, ο Οσμπορν προανήγγειλε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων της τάξης των 3,5 δισ. στερλινών (4,5 δισ. ευρώ) έως το 2020. Φοροαπαλλαγές θα δοθούν μόνο στη βιομηχανία άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου, όπως είπε ο Οσμπορν, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στη Σκωτία, καθώς ο κλάδος διέρχεται κρίση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών «βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί», καθώς τα μέτρα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να εντείνουν τη δυσαρέσκεια των βουλευτών που ετοιμάζονται να αψηφήσουν την κυβερνητική γραμμή στο δημοψήφισμα. «Ο Οσμπορν ήδη υποχρεώθηκε να αποσύρει τη μεταρρύθμιση των φοροαπαλλαγών στους συνταξιούχους, μετά την αντίδραση Συντηρητικών βουλευτών», είπε η αναλύτρια Εμιλι Νίκολ. «Ο πρωθυπουργός θα απορρίψει οποιαδήποτε μέτρα μπορούν να δώσουν επιχειρήματα στους οπαδούς του Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή